Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA grootste partij in Limburg, PVV en CDA verliezen

Geplaatst opmaandag 27 mei 2019 - 6:25

De PvdA is in 25 Limburgse gemeenten de grootste partij geworden bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. CDA en PVV hebben flink ingeleverd.

Verder heeft nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD), net als bij de Provinciale Statenverkiezingen, een flinke winst geboekt.

Limburg-breed
Over de hele provincie genomen, scoorde de partij van lijsttrekker Frans Timmermans bijna dertig procent van de stemmen. Het CDA is de tweede partij van Limburg, met iets meer dan zestien procent; Forum voor Democratie sluit de provinciale top drie met ruim twaalf procent. Grote verliezers waren D66, de SP en de PVV.

Maastricht
De PvdA heeft in de provinciehoofdstad 27,3 procent van de stemmen gekregen. Een stijging van 17,4 procent. De tweede partij in Maastricht is GroenLinks, met 13,9 procent van de stemmen. Dan volgt Forum voor Democratie met 11 procent. PVV is de grote verliezer. De partij heeft 5,6 procent van de stemmen gekregen. Dat is een daling van 11,7 procent.

Lees ook: Buitenlandse media verrast door Timmermans-effect

Thuisstad Timmermans
In Heerlen, de thuisstad van Frans Timmermans, heeft de Pvda 35,1 procent van de stemmen gekregen. Dat is een stijging van 27,5 procent. De SP, van oudsher een van de grootste partijen in Heerlen, heeft een groot verlies geleden. Dit jaar konden de de socialisten op 9 procent rekenen. Dat is een daling van 11,6 procent. CDA heeft 5 procent van de stemmen ingeleverd. Ook D66 verloor veel in Heerlen. De partij ging van 10,4 naar 3 procent. De PVV zakte van 23,9 naar 7,7 procent. Forum voor Democratie kreeg 13,4 procent van de stemmen.

Sittard-Geleen
Ook in Sittard-Geleen heeft de PvdA een forse winst geboekt. Met een stijging van 23,7 procent komt de partij nu op 31,6 procent van de stemmen. CDA heeft 7,3 procent ingeleverd en komt nu op 13,1 procent uit. De PVV is met 14,8 procent gedaald naar 7,1 procent.

Roermond
In Roermond is de PvdA ook met overmacht de grootste partij. Dit jaar kreeg de partij 17,5 procent meer stemmen dan in 2015. Daarmee komt de partij uit op 25,6 procent. CDA is, ondanks een verlies van 3,4 procent, de tweede partij met 14,1 procent. Daarna volgt Forum voor Democratie met 12,7 procent. PVV is gehalveerd. In 2015 kreeg de partij nog 14,5 procent van de stemmen. Nu maar 6,5 procent.

Venlo
PVV is de grote verliezer in Venlo. De partij heeft 7,2 procent van de stemmen gekregen. In 2015 was dat 16,5 procent meer. Ook de SP heeft flink ingeleverd. Met een daling van 7,9 procent komen de socialisten uit op 3,9 procent. De PvdA is de grootste met 30,3 procent. CDA volgt met 13,9 procent op gepaste afstand. Forum voor Democratie kreeg 11,8 procent van de stemmen.

CDA de grootste
In de gemeenten Horst aan de Maas, Leudal, Weert, Nederweert en Peel en Maas is CDA de grootste partij. De christendemocraten blijven de PvdA net voor. Alleen in Peel en Maas heeft de partij met één procent een kleine winst geboekt.

Lees ook: Bekijk hier de uitslagen van de Europese Verkiezingen

Zetels
De PVV en de SP verdwijnen uit het Europees Parlement. De PVV zit er nu nog met 4 zetels, de SP met 2. De PvdA is met 6 (van de in totaal 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement) als grootste partij uit de bus gekomen. De VVD volgt met 4 zetels, net als het CDA. GroenLinks en Forum voor Democratie krijgen er elk 3, ChristenUnie/SGP en D66 2 en 50PLUS en Partij voor de Dieren 1.

Lees ook: Exitpolls Europese verkiezingen: drie Limburgers gekozen

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen