Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

PvdA grootste partij in Limburg, PVV en CDA verliezen

Geplaatst opmaandag 27 mei 2019 - 6:25

De PvdA is in 25 Limburgse gemeenten de grootste partij geworden bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. CDA en PVV hebben flink ingeleverd.

Verder heeft nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD), net als bij de Provinciale Statenverkiezingen, een flinke winst geboekt.

Limburg-breed
Over de hele provincie genomen, scoorde de partij van lijsttrekker Frans Timmermans bijna dertig procent van de stemmen. Het CDA is de tweede partij van Limburg, met iets meer dan zestien procent; Forum voor Democratie sluit de provinciale top drie met ruim twaalf procent. Grote verliezers waren D66, de SP en de PVV.

Maastricht
De PvdA heeft in de provinciehoofdstad 27,3 procent van de stemmen gekregen. Een stijging van 17,4 procent. De tweede partij in Maastricht is GroenLinks, met 13,9 procent van de stemmen. Dan volgt Forum voor Democratie met 11 procent. PVV is de grote verliezer. De partij heeft 5,6 procent van de stemmen gekregen. Dat is een daling van 11,7 procent.

Lees ook: Buitenlandse media verrast door Timmermans-effect

Thuisstad Timmermans
In Heerlen, de thuisstad van Frans Timmermans, heeft de Pvda 35,1 procent van de stemmen gekregen. Dat is een stijging van 27,5 procent. De SP, van oudsher een van de grootste partijen in Heerlen, heeft een groot verlies geleden. Dit jaar konden de de socialisten op 9 procent rekenen. Dat is een daling van 11,6 procent. CDA heeft 5 procent van de stemmen ingeleverd. Ook D66 verloor veel in Heerlen. De partij ging van 10,4 naar 3 procent. De PVV zakte van 23,9 naar 7,7 procent. Forum voor Democratie kreeg 13,4 procent van de stemmen.

Sittard-Geleen
Ook in Sittard-Geleen heeft de PvdA een forse winst geboekt. Met een stijging van 23,7 procent komt de partij nu op 31,6 procent van de stemmen. CDA heeft 7,3 procent ingeleverd en komt nu op 13,1 procent uit. De PVV is met 14,8 procent gedaald naar 7,1 procent.

Roermond
In Roermond is de PvdA ook met overmacht de grootste partij. Dit jaar kreeg de partij 17,5 procent meer stemmen dan in 2015. Daarmee komt de partij uit op 25,6 procent. CDA is, ondanks een verlies van 3,4 procent, de tweede partij met 14,1 procent. Daarna volgt Forum voor Democratie met 12,7 procent. PVV is gehalveerd. In 2015 kreeg de partij nog 14,5 procent van de stemmen. Nu maar 6,5 procent.

Venlo
PVV is de grote verliezer in Venlo. De partij heeft 7,2 procent van de stemmen gekregen. In 2015 was dat 16,5 procent meer. Ook de SP heeft flink ingeleverd. Met een daling van 7,9 procent komen de socialisten uit op 3,9 procent. De PvdA is de grootste met 30,3 procent. CDA volgt met 13,9 procent op gepaste afstand. Forum voor Democratie kreeg 11,8 procent van de stemmen.

CDA de grootste
In de gemeenten Horst aan de Maas, Leudal, Weert, Nederweert en Peel en Maas is CDA de grootste partij. De christendemocraten blijven de PvdA net voor. Alleen in Peel en Maas heeft de partij met één procent een kleine winst geboekt.

Lees ook: Bekijk hier de uitslagen van de Europese Verkiezingen

Zetels
De PVV en de SP verdwijnen uit het Europees Parlement. De PVV zit er nu nog met 4 zetels, de SP met 2. De PvdA is met 6 (van de in totaal 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement) als grootste partij uit de bus gekomen. De VVD volgt met 4 zetels, net als het CDA. GroenLinks en Forum voor Democratie krijgen er elk 3, ChristenUnie/SGP en D66 2 en 50PLUS en Partij voor de Dieren 1.

Lees ook: Exitpolls Europese verkiezingen: drie Limburgers gekozen

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen