Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA grootste partij in Limburg, PVV en CDA verliezen

Geplaatst opmaandag 27 mei 2019 - 6:25

De PvdA is in 25 Limburgse gemeenten de grootste partij geworden bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. CDA en PVV hebben flink ingeleverd.

Verder heeft nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD), net als bij de Provinciale Statenverkiezingen, een flinke winst geboekt.

Limburg-breed
Over de hele provincie genomen, scoorde de partij van lijsttrekker Frans Timmermans bijna dertig procent van de stemmen. Het CDA is de tweede partij van Limburg, met iets meer dan zestien procent; Forum voor Democratie sluit de provinciale top drie met ruim twaalf procent. Grote verliezers waren D66, de SP en de PVV.

Maastricht
De PvdA heeft in de provinciehoofdstad 27,3 procent van de stemmen gekregen. Een stijging van 17,4 procent. De tweede partij in Maastricht is GroenLinks, met 13,9 procent van de stemmen. Dan volgt Forum voor Democratie met 11 procent. PVV is de grote verliezer. De partij heeft 5,6 procent van de stemmen gekregen. Dat is een daling van 11,7 procent.

Lees ook: Buitenlandse media verrast door Timmermans-effect

Thuisstad Timmermans
In Heerlen, de thuisstad van Frans Timmermans, heeft de Pvda 35,1 procent van de stemmen gekregen. Dat is een stijging van 27,5 procent. De SP, van oudsher een van de grootste partijen in Heerlen, heeft een groot verlies geleden. Dit jaar konden de de socialisten op 9 procent rekenen. Dat is een daling van 11,6 procent. CDA heeft 5 procent van de stemmen ingeleverd. Ook D66 verloor veel in Heerlen. De partij ging van 10,4 naar 3 procent. De PVV zakte van 23,9 naar 7,7 procent. Forum voor Democratie kreeg 13,4 procent van de stemmen.

Sittard-Geleen
Ook in Sittard-Geleen heeft de PvdA een forse winst geboekt. Met een stijging van 23,7 procent komt de partij nu op 31,6 procent van de stemmen. CDA heeft 7,3 procent ingeleverd en komt nu op 13,1 procent uit. De PVV is met 14,8 procent gedaald naar 7,1 procent.

Roermond
In Roermond is de PvdA ook met overmacht de grootste partij. Dit jaar kreeg de partij 17,5 procent meer stemmen dan in 2015. Daarmee komt de partij uit op 25,6 procent. CDA is, ondanks een verlies van 3,4 procent, de tweede partij met 14,1 procent. Daarna volgt Forum voor Democratie met 12,7 procent. PVV is gehalveerd. In 2015 kreeg de partij nog 14,5 procent van de stemmen. Nu maar 6,5 procent.

Venlo
PVV is de grote verliezer in Venlo. De partij heeft 7,2 procent van de stemmen gekregen. In 2015 was dat 16,5 procent meer. Ook de SP heeft flink ingeleverd. Met een daling van 7,9 procent komen de socialisten uit op 3,9 procent. De PvdA is de grootste met 30,3 procent. CDA volgt met 13,9 procent op gepaste afstand. Forum voor Democratie kreeg 11,8 procent van de stemmen.

CDA de grootste
In de gemeenten Horst aan de Maas, Leudal, Weert, Nederweert en Peel en Maas is CDA de grootste partij. De christendemocraten blijven de PvdA net voor. Alleen in Peel en Maas heeft de partij met één procent een kleine winst geboekt.

Lees ook: Bekijk hier de uitslagen van de Europese Verkiezingen

Zetels
De PVV en de SP verdwijnen uit het Europees Parlement. De PVV zit er nu nog met 4 zetels, de SP met 2. De PvdA is met 6 (van de in totaal 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement) als grootste partij uit de bus gekomen. De VVD volgt met 4 zetels, net als het CDA. GroenLinks en Forum voor Democratie krijgen er elk 3, ChristenUnie/SGP en D66 2 en 50PLUS en Partij voor de Dieren 1.

Lees ook: Exitpolls Europese verkiezingen: drie Limburgers gekozen

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen