Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA grootste partij in Limburg, PVV en CDA verliezen

Geplaatst opmaandag 27 mei 2019 - 6:25

De PvdA is in 25 Limburgse gemeenten de grootste partij geworden bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. CDA en PVV hebben flink ingeleverd.

Verder heeft nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD), net als bij de Provinciale Statenverkiezingen, een flinke winst geboekt.

Limburg-breed
Over de hele provincie genomen, scoorde de partij van lijsttrekker Frans Timmermans bijna dertig procent van de stemmen. Het CDA is de tweede partij van Limburg, met iets meer dan zestien procent; Forum voor Democratie sluit de provinciale top drie met ruim twaalf procent. Grote verliezers waren D66, de SP en de PVV.

Maastricht
De PvdA heeft in de provinciehoofdstad 27,3 procent van de stemmen gekregen. Een stijging van 17,4 procent. De tweede partij in Maastricht is GroenLinks, met 13,9 procent van de stemmen. Dan volgt Forum voor Democratie met 11 procent. PVV is de grote verliezer. De partij heeft 5,6 procent van de stemmen gekregen. Dat is een daling van 11,7 procent.

Lees ook: Buitenlandse media verrast door Timmermans-effect

Thuisstad Timmermans
In Heerlen, de thuisstad van Frans Timmermans, heeft de Pvda 35,1 procent van de stemmen gekregen. Dat is een stijging van 27,5 procent. De SP, van oudsher een van de grootste partijen in Heerlen, heeft een groot verlies geleden. Dit jaar konden de de socialisten op 9 procent rekenen. Dat is een daling van 11,6 procent. CDA heeft 5 procent van de stemmen ingeleverd. Ook D66 verloor veel in Heerlen. De partij ging van 10,4 naar 3 procent. De PVV zakte van 23,9 naar 7,7 procent. Forum voor Democratie kreeg 13,4 procent van de stemmen.

Sittard-Geleen
Ook in Sittard-Geleen heeft de PvdA een forse winst geboekt. Met een stijging van 23,7 procent komt de partij nu op 31,6 procent van de stemmen. CDA heeft 7,3 procent ingeleverd en komt nu op 13,1 procent uit. De PVV is met 14,8 procent gedaald naar 7,1 procent.

Roermond
In Roermond is de PvdA ook met overmacht de grootste partij. Dit jaar kreeg de partij 17,5 procent meer stemmen dan in 2015. Daarmee komt de partij uit op 25,6 procent. CDA is, ondanks een verlies van 3,4 procent, de tweede partij met 14,1 procent. Daarna volgt Forum voor Democratie met 12,7 procent. PVV is gehalveerd. In 2015 kreeg de partij nog 14,5 procent van de stemmen. Nu maar 6,5 procent.

Venlo
PVV is de grote verliezer in Venlo. De partij heeft 7,2 procent van de stemmen gekregen. In 2015 was dat 16,5 procent meer. Ook de SP heeft flink ingeleverd. Met een daling van 7,9 procent komen de socialisten uit op 3,9 procent. De PvdA is de grootste met 30,3 procent. CDA volgt met 13,9 procent op gepaste afstand. Forum voor Democratie kreeg 11,8 procent van de stemmen.

CDA de grootste
In de gemeenten Horst aan de Maas, Leudal, Weert, Nederweert en Peel en Maas is CDA de grootste partij. De christendemocraten blijven de PvdA net voor. Alleen in Peel en Maas heeft de partij met één procent een kleine winst geboekt.

Lees ook: Bekijk hier de uitslagen van de Europese Verkiezingen

Zetels
De PVV en de SP verdwijnen uit het Europees Parlement. De PVV zit er nu nog met 4 zetels, de SP met 2. De PvdA is met 6 (van de in totaal 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement) als grootste partij uit de bus gekomen. De VVD volgt met 4 zetels, net als het CDA. GroenLinks en Forum voor Democratie krijgen er elk 3, ChristenUnie/SGP en D66 2 en 50PLUS en Partij voor de Dieren 1.

Lees ook: Exitpolls Europese verkiezingen: drie Limburgers gekozen

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen