Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA-gedeputeerde: gesteggel over noodfonds mijnen stoppen

Geplaatst opvrijdag 24 april 2015 - 22:28

De twaalf oud-mijnbouwgemeenten moeten het snel eens worden over de verdeling van het half miljoen euro die zij moeten bijdragen aan het noodfonds voor mijnschade.

Dat zei PvdA-gedeputeerde Bert Kersten in een statencommisie over het feit dat de twaalf gemeenten het nog steeds niet eens zijn. 'Je kunt niet alleen maar moord en brand roepen en zelf niks doen.'

Onenigheid
De gedeputeerde noemde dat 'teleurstellend'. Want door de onenigheid tussen de gemeenten is het noodfonds nog steeds niet in werking getreden.

Henk Kamp
Het fonds voor schrijnende gevallen van ernstige mijnschade werd in juni vorig jaar in het leven geroepen door VVD-minister Henk Kamp. Rijk en DSM dragen één miljoen bij, provincie en gemeenten ieder een half miljoen.

Geen last
Maar de gemeenten worden het maar niet eens over de verdeelsleutel. Volgens Kersten zegt de ene gemeente bijna geen last te hebben van mijnschade terwijl een andere wel meerdere gevallen telt maar ook niet alleen wil betalen.

Slachtoffers
CDA-statenlid Max Ruiters zei dat door de situatie gedupeerden letterlijk weer gedupeerd worden. 'Ze worden opnieuw het slachtoffer, dit keer van bestuurlijk getouwtrek waar niemand wat mij opschiet'.

Op zwart zaad
Maar PVV-statenlid Donald Fijnje wees erop dat ook kan meespelen dat gemeenten op zwart zaad zitten en niks hebben. Volgens hem wordt het dan lastig om te vragen nog 'wat centjes opzij te zetten'.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Oude mijn
CDA stelt vragen over mijnschade-weigering DSM
Kamp: opvolgers mijnen hadden schade moeten meebetalen
Provincie teleurgesteld over vertraging mijnschade-onderzoek
Mijnschade muur
Soepelere regeling mijnschade
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen