Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA-gedeputeerde: gesteggel over noodfonds mijnen stoppen

Geplaatst opvrijdag 24 april 2015 - 22:28

De twaalf oud-mijnbouwgemeenten moeten het snel eens worden over de verdeling van het half miljoen euro die zij moeten bijdragen aan het noodfonds voor mijnschade.

Dat zei PvdA-gedeputeerde Bert Kersten in een statencommisie over het feit dat de twaalf gemeenten het nog steeds niet eens zijn. 'Je kunt niet alleen maar moord en brand roepen en zelf niks doen.'

Onenigheid
De gedeputeerde noemde dat 'teleurstellend'. Want door de onenigheid tussen de gemeenten is het noodfonds nog steeds niet in werking getreden.

Henk Kamp
Het fonds voor schrijnende gevallen van ernstige mijnschade werd in juni vorig jaar in het leven geroepen door VVD-minister Henk Kamp. Rijk en DSM dragen één miljoen bij, provincie en gemeenten ieder een half miljoen.

Geen last
Maar de gemeenten worden het maar niet eens over de verdeelsleutel. Volgens Kersten zegt de ene gemeente bijna geen last te hebben van mijnschade terwijl een andere wel meerdere gevallen telt maar ook niet alleen wil betalen.

Slachtoffers
CDA-statenlid Max Ruiters zei dat door de situatie gedupeerden letterlijk weer gedupeerd worden. 'Ze worden opnieuw het slachtoffer, dit keer van bestuurlijk getouwtrek waar niemand wat mij opschiet'.

Op zwart zaad
Maar PVV-statenlid Donald Fijnje wees erop dat ook kan meespelen dat gemeenten op zwart zaad zitten en niks hebben. Volgens hem wordt het dan lastig om te vragen nog 'wat centjes opzij te zetten'.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Oude mijn
CDA stelt vragen over mijnschade-weigering DSM
Kamp: opvolgers mijnen hadden schade moeten meebetalen
Provincie teleurgesteld over vertraging mijnschade-onderzoek
Mijnschade muur
Soepelere regeling mijnschade
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen