Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA bezorgd over dreigende versobering openbaar vervoer

Geplaatst opvrijdag 23 oktober 2020 - 15:58

De PvdA in het Limburgs Parlement maakt zich ernstige zorgen over het versoberen van de dienstregeling van vervoerder Arriva als gevolg van de coronacrisis.

Daardoor is het aantal passagiers in bussen en treinen fors verminderd. Dat betekent ook minder inkomsten voor de vervoerders.

Minder ritten
NRC meldde donderdag dat de negen OV-bedrijven in Nederland in gesprek zijn met de diverse overheden over aanpassingen en vermindering van het aantal ritten in 2021. In Limburg is Arriva dan ook in gesprek met de provincie, die concessieverlener is.

Inkomsten misgelopen
PvdA-statenlid Aleida Berghorst wil daarom via schriftelijke vragen van het provinciebestuur weten hoeveel inkomsten Arriva precies is misgelopen in 2020 en wat de verwachting is voor 2021. Daarbij moet ook worden aangegeven hoeveel financiële compensatie Arriva heeft ontvangen van het Rijk of de provincie.

Berghorst vraagt ook welke versoberingen met Arriva worden besproken en wanneer die in zullen gaan. Volgens het PvdA-statenlid staan die in elk geval in contrast met de in de begroting uitgesproken ambitie om 2021 te gebruiken om het openbaar vervoer in Limburg weer aantrekkelijk te maken voor de reiziger. Ook het bereikbaar en dus toegankelijk houden van het OV voor ouderen en mensen met een beperking blijft van groot belang, zo vindt Berghorst.

Scenario's voor 2021
Het provinciebestuur zegt nog geen uitspraken te kunnen doen over de dienstregeling voor volgend jaar. "Momenteel wordt hard gewerkt aan de scenario's voor de dienstverlening in 2021. Hierbij wordt allereerst gekeken naar een continuering van een goede en stabiele dienstverlening voor de reiziger, die tegelijkertijd de financiële impact voor vervoerders zoveel mogelijk beperkt", aldus de provincie in een reactie op het artikel in NRC.

Compensatie
Het provinciebestuur stelt te weten dat de financiële impact van de coronacrisis voor vervoerders zeer groot blijft. Daarom is er voortdurend overleg met Arriva waarbij de financiële compensatie die vervoerders van het Rijk tegemoet kunnen zien ook een rol speelt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen