Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA: 'Bewoners Heierhoeve oneerlijk behandeld'

Geplaatst opdonderdag 23 april 2020 - 15:39

De PvdA in het Limburgs Parlement heeft geen goed woord over voor de behandeling van de bewoners van het Venlose buurtschap Heierhoeve die hun huis willen verkopen vanwege de komst van een windmolenpark.

Het gaat om eigenaren van elf van de twaalf woningen aan de Heierkerkweg. Zij zouden veel minder krijgen voor hun woning dan eerder in het vooruitzicht gesteld.

Geen uitzondering
Veel bewoners hebben bij de taxatie een verkoopprijs aangeboden gekregen die ver onder de WOZ-waarde ligt. Het is geen uitzondering dat die ruim 30.000 euro daaronder ligt, zo stelt de PvdA. In schriftelijke vragen wijst PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers op de ruimhartige regeling zoals die in een aangenomen motie is vastgelegd.

Lees ook: Gegarandeerde prijs huizen door komst windmolens

Oneerlijk
"Het is onacceptabel en oneerlijk dat de overheid zegt dat een woning meer waard is wanneer ze er geld voor krijgt dan wanneer ze er geld voor moet betalen. Het kan niet zo zijn dat het gebied waar je woont zo wordt aangetast en dat je een bedrag krijgt aangeboden zo ver onder de WOZ-waarde", aldus Kuntzelaers. Hij noemt dat juist niet ruimhartig en een benadeling van de bewoners van Heierhoeve die 'veel beter verdienen'.

Aandelen
De taxatie van de woningen is uitgevoerd in opdracht van Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo. De aandelen daarvan zijn voor 100 procent in handen van verschillende overheden. De provincie heeft de meeste aandelen met 58,6 procent, gevolgd door de gemeente Venlo met 27,7 procent. Een kleiner pakketje hebben de gemeenten Horst aan de Maas (8,3 procent) en Venray (5,4 procent).

Stokje
De PvdA wil dan ook dat het provinciebestuur ingrijpt en een stokje steekt voor de gang van zaken. De partij erkent dat er volgens afspraak bij de taxatie is uitgegaan van de situatie zonder windmolens, dus zonder de waardevermindering van de woningen door de komst van het windmolenpark. Maar plotsklaps tellen wel alle tot dan toe ontwikkelde of vergunde activiteiten mee zoals ontsluitingswegen, bedrijventerreinen en elektriciteitsmasten , zo stelt de PvdA.

"Waarom is er voor gekozen deze factoren wel mee te laten wegen terwijl die duidelijk een negatief effect hebben op de waardering van de woningen?", vraagt de PvdA aan het provinciebestuur.

Protest
Langs het spoor tussen Venlo en Sevenum worden negen windmolens gebouwd. Vier daarvan komen vlakbij Heierhoeve. Het plan leidde tot veel protest, ook vanuit een deel van de politiek. Toch gaf de Raad van State half december vorig jaar groen licht voor het plan.

Lees ook: Windmolenpark Venlo definitief: forse schadeclaim in de maak

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen