Overslaan en naar de inhoud gaan

Puzzelen is het nieuwe yoga

Geplaatst opzaterdag 7 december 2019 - 13:05

Het stoffige imago is er vanaf. Puzzelen is niet meer iets voor ouderen. Veel jongeren zien het als een soort hersengymnastiek, zeker nu er ook een Nederlands Kampioenschap is en de tijd een rol speelt.

In Meterik is zaterdag de Limburgse voorronde van het NK snelpuzzelen. De drie teams die als snelste een puzzel van 1000 stukjes in elkaar leggen, mogen naar het NK, in maart volgend jaar. Het geeft de eeuwenoude hobby een nieuwe dimensie. Plotseling speelt de tijd een rol en moet het team, dat uit vier puzzelaars bestaat, een tactiek bedenken. Teamwork dus.

Haajevin
In Sint-Odiliënberg heeft een groepje puzzelaars zich bijeen gepakt. Ze heten sinds vorig jaar 'Wo is dae Haajevin', verwijzend naar de puzzels van Van Haasteren die allemaal een haaienvin bevatten. Nienke, Danielle, Helanda, Esther en Michel noemen het snelpuzzelen het nieuwe yoga. Een puzzel van 1000 stukjes leggen ze in gemiddeld anderhalf uur tijd. Dus niet elke dag een paar stukjes, maar meteen met z'n allen oplossen. Dat is het moderne puzzelen.

Tactiek
Maar wat is de beste tactiek? ,De meesten mensen beginnen met de randen, maar dat is niet goed. Wij gaan eerst de kleuren sorteren en gaan daarna de puzzel pas leggen,' vertelt het vijftal tijdens een 'training'. Als alles 1000 stukjes eenmaal over de tafel zijn uitgestrooid, zijn de vijf bijna niet meer voor rede vatbaar. Geen telefoons in de buurt, niks koffie drinken, want nu telt elke seconde. En daarbij is hardop denken erg belangrijk.

Zaterdag
In Meterik gaan ze zaterdag de strijd aan met andere teams. Per team mogen vier spelers de puzzel gaan leggen. Een jury keurt of de puzzel ook daadwerkelijk helemaal klopt en of niet vals wordt gespeeld. De drie snelste teams gaan naar het NK snelpuzzelen. ,En als we dat winnen, is er misschien ook wel een WK waar we nog heen kunnen,' aldus het optimistische team uit Sint-Odiliënberg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen