Overslaan en naar de inhoud gaan

Puzzelen is het nieuwe yoga

Geplaatst opzaterdag 7 december 2019 - 13:05

Het stoffige imago is er vanaf. Puzzelen is niet meer iets voor ouderen. Veel jongeren zien het als een soort hersengymnastiek, zeker nu er ook een Nederlands Kampioenschap is en de tijd een rol speelt.

In Meterik is zaterdag de Limburgse voorronde van het NK snelpuzzelen. De drie teams die als snelste een puzzel van 1000 stukjes in elkaar leggen, mogen naar het NK, in maart volgend jaar. Het geeft de eeuwenoude hobby een nieuwe dimensie. Plotseling speelt de tijd een rol en moet het team, dat uit vier puzzelaars bestaat, een tactiek bedenken. Teamwork dus.

Haajevin
In Sint-Odiliënberg heeft een groepje puzzelaars zich bijeen gepakt. Ze heten sinds vorig jaar 'Wo is dae Haajevin', verwijzend naar de puzzels van Van Haasteren die allemaal een haaienvin bevatten. Nienke, Danielle, Helanda, Esther en Michel noemen het snelpuzzelen het nieuwe yoga. Een puzzel van 1000 stukjes leggen ze in gemiddeld anderhalf uur tijd. Dus niet elke dag een paar stukjes, maar meteen met z'n allen oplossen. Dat is het moderne puzzelen.

Tactiek
Maar wat is de beste tactiek? ,De meesten mensen beginnen met de randen, maar dat is niet goed. Wij gaan eerst de kleuren sorteren en gaan daarna de puzzel pas leggen,' vertelt het vijftal tijdens een 'training'. Als alles 1000 stukjes eenmaal over de tafel zijn uitgestrooid, zijn de vijf bijna niet meer voor rede vatbaar. Geen telefoons in de buurt, niks koffie drinken, want nu telt elke seconde. En daarbij is hardop denken erg belangrijk.

Zaterdag
In Meterik gaan ze zaterdag de strijd aan met andere teams. Per team mogen vier spelers de puzzel gaan leggen. Een jury keurt of de puzzel ook daadwerkelijk helemaal klopt en of niet vals wordt gespeeld. De drie snelste teams gaan naar het NK snelpuzzelen. ,En als we dat winnen, is er misschien ook wel een WK waar we nog heen kunnen,' aldus het optimistische team uit Sint-Odiliënberg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen