Overslaan en naar de inhoud gaan

Puzzelen is het nieuwe yoga

Geplaatst opzaterdag 7 december 2019 - 13:05

Het stoffige imago is er vanaf. Puzzelen is niet meer iets voor ouderen. Veel jongeren zien het als een soort hersengymnastiek, zeker nu er ook een Nederlands Kampioenschap is en de tijd een rol speelt.

In Meterik is zaterdag de Limburgse voorronde van het NK snelpuzzelen. De drie teams die als snelste een puzzel van 1000 stukjes in elkaar leggen, mogen naar het NK, in maart volgend jaar. Het geeft de eeuwenoude hobby een nieuwe dimensie. Plotseling speelt de tijd een rol en moet het team, dat uit vier puzzelaars bestaat, een tactiek bedenken. Teamwork dus.

Haajevin
In Sint-Odiliënberg heeft een groepje puzzelaars zich bijeen gepakt. Ze heten sinds vorig jaar 'Wo is dae Haajevin', verwijzend naar de puzzels van Van Haasteren die allemaal een haaienvin bevatten. Nienke, Danielle, Helanda, Esther en Michel noemen het snelpuzzelen het nieuwe yoga. Een puzzel van 1000 stukjes leggen ze in gemiddeld anderhalf uur tijd. Dus niet elke dag een paar stukjes, maar meteen met z'n allen oplossen. Dat is het moderne puzzelen.

Tactiek
Maar wat is de beste tactiek? ,De meesten mensen beginnen met de randen, maar dat is niet goed. Wij gaan eerst de kleuren sorteren en gaan daarna de puzzel pas leggen,' vertelt het vijftal tijdens een 'training'. Als alles 1000 stukjes eenmaal over de tafel zijn uitgestrooid, zijn de vijf bijna niet meer voor rede vatbaar. Geen telefoons in de buurt, niks koffie drinken, want nu telt elke seconde. En daarbij is hardop denken erg belangrijk.

Zaterdag
In Meterik gaan ze zaterdag de strijd aan met andere teams. Per team mogen vier spelers de puzzel gaan leggen. Een jury keurt of de puzzel ook daadwerkelijk helemaal klopt en of niet vals wordt gespeeld. De drie snelste teams gaan naar het NK snelpuzzelen. ,En als we dat winnen, is er misschien ook wel een WK waar we nog heen kunnen,' aldus het optimistische team uit Sint-Odiliënberg.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen