Overslaan en naar de inhoud gaan

Puinruimen in Valkenburg: museum blijft maanden gesloten

Geplaatst opzaterdag 17 juli 2021 - 10:35

Het Museum Valkenburg blijft de komende maanden gesloten vanwege alle schade die er is aangericht door het overstromen van de Geul.

Dat zegt bestuurslid Resi Vervoort op calamiteitenzender L1 Radio.

Meter hoog
Het museum ligt in de Grotestraat in het centrum van Valkenburg. Volgens Vervoort stond het water een meter hoog in het museum. ''Alles ligt overhoop, de vitrines, de vloer, de meubels, alles. We hebben wel één groot geluk gehad, namelijk dat het water nét niet tot bij de schilderijen is gekomen."

Krom
Toch hebben de werken wel degelijk schade opgelopen. Vervoort: "Door al het vocht in het museum zijn de schilderijen op de begane grond allemaal gaan bobbelen en bol gaan staan. Gelukkig waren er specialisten in de buurt aan het werk. Want ook bij Kasteel Wijlre stond het water in het museum. Daar waren mensen aan het werk die gespecialiseerd zijn in dit soort zaken. En die zijn gisteren onmiddellijk ook naar ons toegekomen, en hebben alle schilderijen meegenomen. Die hangen nu in speciale klimaatkamers waardoor ze, als het goed, weer hersteld kunnen worden.''

Ravage
In Valkenburg wordt zaterdag verdergegaan met de grote schoonmaak nadat het centrum woensdag volledig blank stond doordat de Geul buiten haar oevers was getreden. De ravage is groot. Zo stroomde het water ook de Barbara- en Nicolaaskerk in, en kwamen talloze kelders tot aan het plafond vol te staan.

Schade kerk Valkenburg 15 jul 2021
Foto's: Bisdom Roermond

Winkels verhuizen
Ook winkeliers in Valkenburg moeten hun zaak voorlopig dichthouden, omdat de ravage zo groot is. "Wij beginnen een noodwinkel in Margraten", vertelt een onderneemster van een interieurbedrijf. "We liggen vlak naast de Geul. We hebben een pomp in de kelder, die tot 30 centimeter water weg kan pompen. Maar het water kwam hoger. Veel hoger. Wij kunnen voorlopig echt niet open.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen