Overslaan en naar de inhoud gaan

Puinruimen in België: 'Lijkt wel een oorlogsgebied'

Geplaatst opzondag 15 augustus 2021 - 20:01

In Limburg zijn we na de overstromingen al in de fase van verzekeringsafwikkelingen en wederopbouw beland. Maar in België zijn ze in de getroffen gebieden nog altijd aan het puinruimen.

Miranda Westerhof uit Heerlen werkt bij de Belastingdienst, maar is al weken in touw in de regio's Chaudfontaine en Verviers om daar als vrijwilliger hulp te bieden, vertelt ze zondag in Limburg Centraal.

'Het lijkt wel een oorlogsgebied'
"Men begint langzaam aan de wederopbouw, maar dat gaat nog jaren duren", vertelt Westerhof over de situatie nu. "Het lijkt wel een oorlogsgebied. Straten en hele wijken zijn onbegaanbaar. Er zijn meerdere rivieren overstroomd en die hebben zoveel rotzooi achtergelaten. Auto's, benzine, chemische tanks. Het stinkt heel erg in die dorpen. En het kan gewoon niet drogen. Westerhof verwacht dat het richting de winter problematisch zal zijn. "Je krijgt straks zwarte schimmel in die huizen en daar kun je gewoon niet in leven."

Rode Kruis
Volgens Westerhof kwam de hulp in België maar langzaam op gang. "Tot nu toe hebben we met een groep vrijwilligers hulp verleend. Het was eigenlijk al twee weken aan de gang daar toen het Rode Kruis pas het gebied inging. Ze hadden geen opdracht gekregen, ze waren niet opgeroepen. Ja, en dan kunnen ze niks. Officieel mogen ze dan ook niks. Menig hulpverlener heeft zijn Rode Kruisjasje uitgedaan en is als vrijwilliger gaan helpen."

Morele plicht
Westerhof ziet het als een soort morele plicht om de getroffenen te helpen. "Toen ik hoorde dat Wallonië zo zwaar getroffen was, was mijn eerste gedachte: die mensen hadden al niks en nu hebben ze helemaal niks meer."

Universeel
Behalve materiele hulp komt de hulpverlening in de praktijk ook vaak neer op het luisteren naar de verhalen van de gedupeerden. Westerhof: "Ik spreek eigenlijk helemaal geen Frans, maar mensen willen hun verhaal kwijt. Je luistert, menigeen begint ook te huilen. Dan is het een kleine moeite om zo iemand vast te pakken, te knuffelen, die taal is universeel."

Bekijk hier het hele gesprek met Miranda Westerhof.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen