Overslaan en naar de inhoud gaan

'Psychotische Thijs H. werd niet goed geholpen door ggz'

Geplaatst opdinsdag 23 juni 2020 - 12:17

Dat Thijs H. (28) psychotisch was toen hij vorig jaar drie mensen doodstak, lijdt volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum geen twijfel. Ze stellen dat hij in aanloop naar de moorden niet goed is geholpen door de geestelijke gezondheidszorg.

Mondriaan, waar de Brunssumse twintiger in behandeling was, richtte zich op een autistische stoornis en ADHD. De psychoses werden niet gericht aangepakt.

Lees ook: Thijs H. zocht bewust eigen grens op: 'Zucht naar chaos'

Rode vlag
Dat vertelde de psychiater van het Pieter Baan Centrum (PBC), die dinsdag in de rechtbank was om het rapport over Thijs toe te lichten. Doordat binnen Mondriaan de focus lag op andere problemen, verdween de psychotische stoornis uit beeld. "De rode vlag lijkt op de achtergrond te zijn geraakt."

Aanjager psychose
Volgens de psychiater werden er wel degelijk symptomen van een psychose herkend, maar werden ze anders uitgelegd. Thijs stopte op advies van Mondriaan met het slikken van anti-psychoticum en stapte over naar medicatie voor ADHD. Deze medicijnen, dexamfetaminen, zijn volgens de PBC-psychiater een 'aanjager van een psychose'.

Zeer onverstandig
De PBC-psychiater vindt dat Thijs strak gemonitord had moeten worden rondom deze medicatiewijziging. Dat zou ook niet zijn gebeurd. "Dat is zeer onverstandig", vertelde hij dinsdag. Het PBC blijft bij haar advies dat Thijs volledig ontoerekeningsvatbaar moet worden verklaard. Dat betekent dat hij niet strafrechtelijk vervolgd kan worden, maar een tbs-maatregel krijgt.

Lees ook: Man ontsnapte aan de dood dankzij twijfelende Thijs H.

Honderden rapporten
Betrokken psycholoog en psychiater van het PBC schreven samen zo'n vijfhonderd rapporten en werkten met een team aan deze zaak. Thijs werd zeven weken geobserveerd in het PBC en er werd een uitgebreid milieuonderzoek gedaan.

Ook is er kritisch gekeken naar het drugsgebruik van Thijs. "Maar de informatie die ik heb, kan ik niet omschrijven als excessief drugsgebruik. In ons rapport vind ik geen tekenen van substantieel gebruik."

Gestoorde realiteit
Dat Thijs op momenten erg berekenend te werk ging, of muziek luisterde om in de stemming te komen voor de moorden, betekent volgens de deskundigen niet dat hij normaal kon redeneren. "Je kunt in zo'n situatie nog altijd plannen, weloverwogen te werk gaan binnen je gestoorde realiteit."

Dinsdagmiddag komen nabestaanden van de slachtoffers van Thijs aan het woord. Volgende week komt justitie met haar strafeis en houdt advocaat Serge Weening zijn pleidooi.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen