Overslaan en naar de inhoud gaan

'Psychotische Thijs H. werd niet goed geholpen door ggz'

Geplaatst opdinsdag 23 juni 2020 - 12:17

Dat Thijs H. (28) psychotisch was toen hij vorig jaar drie mensen doodstak, lijdt volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum geen twijfel. Ze stellen dat hij in aanloop naar de moorden niet goed is geholpen door de geestelijke gezondheidszorg.

Mondriaan, waar de Brunssumse twintiger in behandeling was, richtte zich op een autistische stoornis en ADHD. De psychoses werden niet gericht aangepakt.

Lees ook: Thijs H. zocht bewust eigen grens op: 'Zucht naar chaos'

Rode vlag
Dat vertelde de psychiater van het Pieter Baan Centrum (PBC), die dinsdag in de rechtbank was om het rapport over Thijs toe te lichten. Doordat binnen Mondriaan de focus lag op andere problemen, verdween de psychotische stoornis uit beeld. "De rode vlag lijkt op de achtergrond te zijn geraakt."

Aanjager psychose
Volgens de psychiater werden er wel degelijk symptomen van een psychose herkend, maar werden ze anders uitgelegd. Thijs stopte op advies van Mondriaan met het slikken van anti-psychoticum en stapte over naar medicatie voor ADHD. Deze medicijnen, dexamfetaminen, zijn volgens de PBC-psychiater een 'aanjager van een psychose'.

Zeer onverstandig
De PBC-psychiater vindt dat Thijs strak gemonitord had moeten worden rondom deze medicatiewijziging. Dat zou ook niet zijn gebeurd. "Dat is zeer onverstandig", vertelde hij dinsdag. Het PBC blijft bij haar advies dat Thijs volledig ontoerekeningsvatbaar moet worden verklaard. Dat betekent dat hij niet strafrechtelijk vervolgd kan worden, maar een tbs-maatregel krijgt.

Lees ook: Man ontsnapte aan de dood dankzij twijfelende Thijs H.

Honderden rapporten
Betrokken psycholoog en psychiater van het PBC schreven samen zo'n vijfhonderd rapporten en werkten met een team aan deze zaak. Thijs werd zeven weken geobserveerd in het PBC en er werd een uitgebreid milieuonderzoek gedaan.

Ook is er kritisch gekeken naar het drugsgebruik van Thijs. "Maar de informatie die ik heb, kan ik niet omschrijven als excessief drugsgebruik. In ons rapport vind ik geen tekenen van substantieel gebruik."

Gestoorde realiteit
Dat Thijs op momenten erg berekenend te werk ging, of muziek luisterde om in de stemming te komen voor de moorden, betekent volgens de deskundigen niet dat hij normaal kon redeneren. "Je kunt in zo'n situatie nog altijd plannen, weloverwogen te werk gaan binnen je gestoorde realiteit."

Dinsdagmiddag komen nabestaanden van de slachtoffers van Thijs aan het woord. Volgende week komt justitie met haar strafeis en houdt advocaat Serge Weening zijn pleidooi.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen