Overslaan en naar de inhoud gaan

Psychische nood onder jeugd hoog: 'Versoepelingen nodig'

Geplaatst opdinsdag 23 februari 2021 - 10:30

Demissionair premier Mark Rutte vertelt dinsdagavond wat we de komende tijd mogen verwachten wat betreft de coronamaatregelen. Iedereen snakt naar versoepelingen en de psychische nood is hoog onder jongeren.

Vooral de jeugd verlangt naar enige versoepelingen. Dat zegt psychologe Sophie Thijs van jeugdhulpverlener @ease in Maastricht in de L1 Nieuwsshow.

Mentale problemen
"Jongeren staan te popelen om de normale dingen weer te kunnen doen. Lekker terug naar school en winkelen. Het zijn de kleine dingen die voor minder mentale problemen zorgen. Daar ben ik van overtuigd", vertelt Thijs.

De psychologe merkt dat er veel depressies aan het licht zijn gekomen door deze coronacrisis. "De jeugd gaat nu stiekem naar feestjes toe." En dat is volgens haar ook niet juist. Daarom is ze van mening dat de maatregelen versoepeld moeten worden. "De elastiek staat strak gespannen. We horen de problemen allemaal veel te laat en we zijn bang voor de mentale gevolgen", legt Thijs uit.

Relativeren lastig voor pubers
Volgens Thijs zijn jongeren veerkrachtig en dat moet de samenleving niet onderschatten. Maar omdat de hersenen van jongeren niet volledig ontwikkeld zijn, kunnen ze moeilijk perspectief stellen. "Ze kunnen nog niet voldoende relativeren en hebben elkaar dus nodig."

Onderwijs en onderling contact
Het kabinet moet vooral kijken wat wel kan, vindt Thijs. Zo kan er in grote groepen buiten gesport worden en moet de jeugd weer kunnen afspreken. "Ook school is belangrijk voor onderling contact. Scholieren kunnen bijvoorbeeld om de dag naar school zodat er rekening kan worden gehouden met de kwetsbaarheid van leerkrachten. Dat is al beter dan wat we nu aan het doen zijn."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen