Overslaan en naar de inhoud gaan

Psychische nood onder jeugd hoog: 'Versoepelingen nodig'

Geplaatst opdinsdag 23 februari 2021 - 10:30

Demissionair premier Mark Rutte vertelt dinsdagavond wat we de komende tijd mogen verwachten wat betreft de coronamaatregelen. Iedereen snakt naar versoepelingen en de psychische nood is hoog onder jongeren.

Vooral de jeugd verlangt naar enige versoepelingen. Dat zegt psychologe Sophie Thijs van jeugdhulpverlener @ease in Maastricht in de L1 Nieuwsshow.

Mentale problemen
"Jongeren staan te popelen om de normale dingen weer te kunnen doen. Lekker terug naar school en winkelen. Het zijn de kleine dingen die voor minder mentale problemen zorgen. Daar ben ik van overtuigd", vertelt Thijs.

De psychologe merkt dat er veel depressies aan het licht zijn gekomen door deze coronacrisis. "De jeugd gaat nu stiekem naar feestjes toe." En dat is volgens haar ook niet juist. Daarom is ze van mening dat de maatregelen versoepeld moeten worden. "De elastiek staat strak gespannen. We horen de problemen allemaal veel te laat en we zijn bang voor de mentale gevolgen", legt Thijs uit.

Relativeren lastig voor pubers
Volgens Thijs zijn jongeren veerkrachtig en dat moet de samenleving niet onderschatten. Maar omdat de hersenen van jongeren niet volledig ontwikkeld zijn, kunnen ze moeilijk perspectief stellen. "Ze kunnen nog niet voldoende relativeren en hebben elkaar dus nodig."

Onderwijs en onderling contact
Het kabinet moet vooral kijken wat wel kan, vindt Thijs. Zo kan er in grote groepen buiten gesport worden en moet de jeugd weer kunnen afspreken. "Ook school is belangrijk voor onderling contact. Scholieren kunnen bijvoorbeeld om de dag naar school zodat er rekening kan worden gehouden met de kwetsbaarheid van leerkrachten. Dat is al beter dan wat we nu aan het doen zijn."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen