Overslaan en naar de inhoud gaan

Provinciebestuur vindt noodplan corona niet nodig

Geplaatst opvrijdag 3 april 2020 - 13:47

Het provinciebestuur ziet niks in een provinciaal noodplan om de gevolgen van de coronacrisis in Limburg op te vangen.

Forum voor Democratie had zo'n plan voorgesteld om de economie te ondersteunen en welzijn en veiligheid van de burgers te bewaken.

Lees ook: Forum: Provinciaal noodplan voor coronacrisis

Bevoegdheid
Het provinciebestuur noemt zo'n plan niet aan de orde en ook niet zijn bevoegdheid, zo blijkt uit het antwoord op schriftelijke vragen van Forum. Volgens het provinciebestuur is bij wet bepaald dat het maken van zo'n plan is belegd bij de voorzitter van de Veiligheidsregio. En dat de regering gaat over noodmaatregelen, zoals in de huidige crisis het geval is. "Dat neemt niet weg dat het provinciebestuur zijn verantwoordelijkheid neemt om ten tijde van een crisis als deze te anticiperen op de economische gevolgen", schrijft het provinciebestuur.

Facturen
Het gaat ook in op een aantal concrete suggesties van Forum, zoals het betalen van facturen binnen veertien dagen. Volgens het provinciebestuur is dat nu al grotendeels het geval maar is het doel dat (nog) sneller te laten gebeuren. Ook gaat gewerkt worden met wekelijkse facturen op basis van de voortgang van werkzaamheden.

Motorrijtuigenbelasting
Het opschorten van de inning van de provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting voor bedrijven in nood en ZZP-'ers vindt het provinciebestuur geen haalbaar idee. Die opcenten maken deel uit van de inning van de motorrijtuigenbelasting door het Rijk. En die heeft die niet opgeschort. "Daarom ligt het niet voor de hand om de inning van de Limburgse opcenten op te schorten", aldus het provinciebestuur. Bovendien zou het een omvangrijke administratieve operatie vergen. De twaalf provincies hebben ook samen afgesproken die lijn te volgen.

Leges
Provinciale leges en de grondwaterheffing noemt het provinciebestuur een ander verhaal, omdat het een autonome bevoegdheid is. "Het Limburgs Parlement kan die intrekken dan wel wijzigen."

Corona-boekhouding
In zijn antwoord aan Forum voor Democratie adviseert het provinciebestuur ook aan bedrijven en instellingen om een speciale corona-boekhouding bij te houden. Dat is van groot belang voor als de crisis in rustiger vaarwater is en de spelregels van het Rijk voor een mogelijk rampenfonds of andere vormen van compensatie duidelijk zijn, zo oordeelt het provinciebestuur.

Op 17 april is er een extra vergadering van het Limburgs Parlement over Limburg en de corona-crisis.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen