Overslaan en naar de inhoud gaan

Provinciebestuur versterkt greep op jacht

Geplaatst opdonderdag 14 oktober 2021 - 19:52

Jacht door lokale Wildbeheereenheden op provinciale gronden mag vanaf 1 november alleen nog na expliciete toestemming van de provincie. Voorheen mochten jagers zelf beslissen waar de jacht gewenst was.

Dat meldt gedeputeerde Geert Gabriëls (GroenLinks) aan het Limburgs Parlement. Vrijdag komt het voornemen aan de orde in een Statencommissie.

Wildsoorten
Van jagers wordt vanuit de provincie verwacht dat ze zich aan twee eisen voldoen. Aan de ene kant is het belangrijk dat wildsoorten in een redelijke hoeveelheid aanwezig blijven. Tegelijk moeten jagers ook zorgen dat er zo min mogelijk schade aan gewassen wordt toegebracht. Bij de jacht gaat het om vijf wildsoorten die zijn opgenomen op een landelijke lijst: konijn, wilde eend, haas, houtduif en fazant.

Nieuwe overeenkomst
In de nu afgelopen overeenkomst mochten jagers zelf oordelen waar jacht nodig was om beschadiging tegen te gaan. Gedeputeerde Gabriëls wil de jacht nu enkel op afroep laten plaatsvinden. Daarbij moet een Wildbeheereenheid inzichtelijk maken of er sprake is van schade en jagen dus noodzakelijk is. Ambtelijk wordt dan wel of geen toestemming gegeven. Het is niet de bedoeling dat het provinciebestuur zich daar steeds over buigt.

Huurpenningen
Bij de oude aanpak werd de jacht verhuurd en ontving de provincie dus huurpenningen. Bij de nieuwe opzet vervallen die. Het gaat volgens Gabriëls in eerste instantie om een periode van zes jaar, waarin ongeveer 48.000 euro omgaat. In totaal gaat het om 2000 hectare provinciale gronden. De huidige jachthuurovereenkomsten met de Wildbeheereenheden, inclusief beheer en schadebestrijding, zijn op 30 september verlopen. Daarna zijn ze een maand verlengd in afwachting van de nieuwe deal, die voor 1 november gepland staat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen