Overslaan en naar de inhoud gaan

Provinciebestuur: Niks mis met stallensloopregeling

Geplaatst opdonderdag 11 juni 2020 - 21:58

Het provinciebestuur blijft positief over de stallensloopregeling. Die heeft daadwerkelijk bijgedragen aan minder stenen en minder varkens in het buitengebied van Noord- en Midden-Limburg en doet dat nog steeds, zegt het provinciebestuur.

In het antwoord op kritische schriftelijke vragen van negen van de elf fracties in het Limburgs Parlement stelt het provinciebestuur dat de zogeheten Ruimte-voor-Ruimte regeling een substantiƫle bijdrage heeft geleverd aan het slopen van stallen en het verlagen van het aantal dieren.

Ook is de uitstoot van stikstof en fosfaat verminderd en is verrommeling tegengegaan en de ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied verbeterd, zo stelt het provinciebestuur.

Schadeloosstelling
Kern van de sinds 2002 bestaande regeling is dat stallen worden gesloopt en dat de schadeloosstelling van in totaal 37 miljoen voor de betrokken ondernemers, wordt gefinancierd door de bouw van luxe woningen.

Artikel
D66, CDA, VVD, GroenLinks, SP, PvdA, Lokaal-Limburg, Partij voor de Dieren en 50Plus waren in de pen geklommen naar aanleiding van een artikel in De Limburger en NRC van een kleine drie weken geleden.

Daarvan was de conclusie dat de doelstellingen van de stallensloopregeling totaal niet zijn behaald. En dat er bovendien sprake is geweest van grootschalige grondspeculatie, het overtreden van aanbestedingsregels en hoge organisatiekosten.

Aantijgingen
Behalve dat het provinciebestuur dus vindt dat de regeling juist wel een succes was en is, wijst ze ook de andere aantijgingen van de hand. Het zegt de suggestie dat er sprake is van grootschalige grondspeculatie niet te delen en dat er marktconforme prijzen zijn betaald voor de grond.

Verder zijn de aanbestedingsregels niet geschonden en zijn de gemaakte kosten binnen het verdienmodel gebleven.

Economisch effect
Het provinciebestuur voert verder aan dat de Ruimte-voor-Ruimte regeling met tot nu toe 341 miljoen euro een sterk positief effect op de Limburgse economie heeft (gehad).

Van dat bedrag is 106 miljoen terug te voeren op de ontwikkeling van de bouwkavels en voor 235 miljoen op investeringen in de woningen zelf door de nieuwe eigenaars.

Evaluatie
Het provinciebestuur neemt wel het voorstel van de negen partijen voor een onafhankelijke evaluatie van de Ruimte-voor-Ruimte regeling. Zij gaat daar in landelijk verband in het provinciale samenwerkingsverband IPO voor pleiten.

2023
De met het Rijk afgesproken regeling is behalve in Limburg, ook in de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Utrecht uitgevoerd. In Limburg loopt ze nog tot en met 2023.

Lees ook: Zonneweides en stallensloop: nieuw of niet?

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen