Overslaan en naar de inhoud gaan

Provinciebestuur: Niks mis met stallensloopregeling

Geplaatst opdonderdag 11 juni 2020 - 21:58

Het provinciebestuur blijft positief over de stallensloopregeling. Die heeft daadwerkelijk bijgedragen aan minder stenen en minder varkens in het buitengebied van Noord- en Midden-Limburg en doet dat nog steeds, zegt het provinciebestuur.

In het antwoord op kritische schriftelijke vragen van negen van de elf fracties in het Limburgs Parlement stelt het provinciebestuur dat de zogeheten Ruimte-voor-Ruimte regeling een substantiële bijdrage heeft geleverd aan het slopen van stallen en het verlagen van het aantal dieren.

Ook is de uitstoot van stikstof en fosfaat verminderd en is verrommeling tegengegaan en de ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied verbeterd, zo stelt het provinciebestuur.

Schadeloosstelling
Kern van de sinds 2002 bestaande regeling is dat stallen worden gesloopt en dat de schadeloosstelling van in totaal 37 miljoen voor de betrokken ondernemers, wordt gefinancierd door de bouw van luxe woningen.

Artikel
D66, CDA, VVD, GroenLinks, SP, PvdA, Lokaal-Limburg, Partij voor de Dieren en 50Plus waren in de pen geklommen naar aanleiding van een artikel in De Limburger en NRC van een kleine drie weken geleden.

Daarvan was de conclusie dat de doelstellingen van de stallensloopregeling totaal niet zijn behaald. En dat er bovendien sprake is geweest van grootschalige grondspeculatie, het overtreden van aanbestedingsregels en hoge organisatiekosten.

Aantijgingen
Behalve dat het provinciebestuur dus vindt dat de regeling juist wel een succes was en is, wijst ze ook de andere aantijgingen van de hand. Het zegt de suggestie dat er sprake is van grootschalige grondspeculatie niet te delen en dat er marktconforme prijzen zijn betaald voor de grond.

Verder zijn de aanbestedingsregels niet geschonden en zijn de gemaakte kosten binnen het verdienmodel gebleven.

Economisch effect
Het provinciebestuur voert verder aan dat de Ruimte-voor-Ruimte regeling met tot nu toe 341 miljoen euro een sterk positief effect op de Limburgse economie heeft (gehad).

Van dat bedrag is 106 miljoen terug te voeren op de ontwikkeling van de bouwkavels en voor 235 miljoen op investeringen in de woningen zelf door de nieuwe eigenaars.

Evaluatie
Het provinciebestuur neemt wel het voorstel van de negen partijen voor een onafhankelijke evaluatie van de Ruimte-voor-Ruimte regeling. Zij gaat daar in landelijk verband in het provinciale samenwerkingsverband IPO voor pleiten.

2023
De met het Rijk afgesproken regeling is behalve in Limburg, ook in de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Utrecht uitgevoerd. In Limburg loopt ze nog tot en met 2023.

Lees ook: Zonneweides en stallensloop: nieuw of niet?

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen