Overslaan en naar de inhoud gaan

Provinciebestuur: Niks mis met stallensloopregeling

Geplaatst opdonderdag 11 juni 2020 - 21:58

Het provinciebestuur blijft positief over de stallensloopregeling. Die heeft daadwerkelijk bijgedragen aan minder stenen en minder varkens in het buitengebied van Noord- en Midden-Limburg en doet dat nog steeds, zegt het provinciebestuur.

In het antwoord op kritische schriftelijke vragen van negen van de elf fracties in het Limburgs Parlement stelt het provinciebestuur dat de zogeheten Ruimte-voor-Ruimte regeling een substantiële bijdrage heeft geleverd aan het slopen van stallen en het verlagen van het aantal dieren.

Ook is de uitstoot van stikstof en fosfaat verminderd en is verrommeling tegengegaan en de ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied verbeterd, zo stelt het provinciebestuur.

Schadeloosstelling
Kern van de sinds 2002 bestaande regeling is dat stallen worden gesloopt en dat de schadeloosstelling van in totaal 37 miljoen voor de betrokken ondernemers, wordt gefinancierd door de bouw van luxe woningen.

Artikel
D66, CDA, VVD, GroenLinks, SP, PvdA, Lokaal-Limburg, Partij voor de Dieren en 50Plus waren in de pen geklommen naar aanleiding van een artikel in De Limburger en NRC van een kleine drie weken geleden.

Daarvan was de conclusie dat de doelstellingen van de stallensloopregeling totaal niet zijn behaald. En dat er bovendien sprake is geweest van grootschalige grondspeculatie, het overtreden van aanbestedingsregels en hoge organisatiekosten.

Aantijgingen
Behalve dat het provinciebestuur dus vindt dat de regeling juist wel een succes was en is, wijst ze ook de andere aantijgingen van de hand. Het zegt de suggestie dat er sprake is van grootschalige grondspeculatie niet te delen en dat er marktconforme prijzen zijn betaald voor de grond.

Verder zijn de aanbestedingsregels niet geschonden en zijn de gemaakte kosten binnen het verdienmodel gebleven.

Economisch effect
Het provinciebestuur voert verder aan dat de Ruimte-voor-Ruimte regeling met tot nu toe 341 miljoen euro een sterk positief effect op de Limburgse economie heeft (gehad).

Van dat bedrag is 106 miljoen terug te voeren op de ontwikkeling van de bouwkavels en voor 235 miljoen op investeringen in de woningen zelf door de nieuwe eigenaars.

Evaluatie
Het provinciebestuur neemt wel het voorstel van de negen partijen voor een onafhankelijke evaluatie van de Ruimte-voor-Ruimte regeling. Zij gaat daar in landelijk verband in het provinciale samenwerkingsverband IPO voor pleiten.

2023
De met het Rijk afgesproken regeling is behalve in Limburg, ook in de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Utrecht uitgevoerd. In Limburg loopt ze nog tot en met 2023.

Lees ook: Zonneweides en stallensloop: nieuw of niet?

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen