Overslaan en naar de inhoud gaan

Provinciebestuur maakt toekomst MAA bespreekbaar

Geplaatst opwoensdag 8 september 2021 - 21:01

Als het aan het nieuw aangetreden dagelijks bestuur van de provincie ligt, komt er de komende maanden in samenspraak met de Provinciale Staten meer duidelijkheid over de toekomst van Maastricht Aachen Airport (MAA) in Beek.

In een brief aan de Provinciale Staten laat gedeputeerde Stephan Satijn weten dat het college 'daadwerkelijk alle opties samen met de Staten open en transparant wil wegen om tot een standpuntbepaling te komen'. Ook de stemmen van omwonenden en andere betrokken partijen dienen te worden gehoord.

Discussie
Opmerkelijk, want hiermee wordt het onderwerp 'bespreekbaar' voor het provinciebestuur. De toekomst van de luchthaven is al jaren een onderwerp waarover gediscussieerd wordt. Er zou een onderzoek komen naar een mogelijke sluiting van MAA, maar daar werd een stokje voor gestoken door enkele partijen in het vorige college. Naast GroenLinks pleit Partij voor de Dieren al jaren voor sluiting van het vliegveld en een alternatieve bestemming voor het gebied. Het vliegveld krijgt veel subsidie van de provincie, de eigenaar van MAA, en mede daarom schrijven ze zwarte cijfers. Met name omwonenden pleiten voor sluiting vanwege de ervaren geluidsoverlast.

Lees ook: GroenLinks blijft bij sluiting MAA na rapport-Van Geel

Nu wil het provinciebestuur in kaart brengen wat de gevolgen zijn als het luchthaventerrein een andere functie krijgt. De resultaten worden dan meegenomen bij de besluitvorming. 'Alle informatie en alle opties dienen op tafel te liggen als basis voor de uiteindelijke besluitvorming', staat in de brief.

Renovatie
De portemonnee moet worden getrokken voor onder meer een baanrenovatie die uiterlijk mei 2023 moet zijn gestart. Maar eerst wil de provincie een afweging maken 'waarbij alle relevante positieve en negatieve maatschappelijke effecten meegenomen worden en afgezet tegen de financiële consequenties van een beleidsmaatregel'.

In mei 2022 zouden de Limburgse Staten uiteindelijk de knoop moeten doorhakken.

Lees ook: Politiek wil meer feiten en cijfers over toekomst MAA

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen