Overslaan en naar de inhoud gaan

Provinciebestuur kijkt naar geitenstop

Geplaatst opdonderdag 16 mei 2019 - 17:41

Het provinciebestuur wil dat geitenhouderijen onder bepaalde strikte voorwaarden toch mogen uitbreiden.

Eind vorig jaar besloot het Limburgs Parlement - in oude samenstelling - tot een geitenstop zolang de risico's voor de volksgezondheid niet duidelijk zijn. Het gaat dan met name om een al dan niet verhoogde kans op longontsteking.

Geen nieuwe geitenhouderijen
De stop wil zeggen dat er geen nieuwe
geitenhouderijen meer bij mogen komen. Ook bestaande bedrijven kunnen niet uitbreiden. De stop moet voor 20 juni worden vastgelegd in een definitieve regeling.

Soepeler
Maar het provinciebestuur stelt nu voor toch uitbreidingen in bepaalde gevallen toe te staan.
Uitgangspunt daarbij is dat sprake is van een duurzame verbetering in vergelijking met de huidige situatie. Zo moet er sprake zijn van een lagere uitstoot van ammoniak en fijnstof. Ook mag de mest van de geiten niet meer in de openlucht worden opgeslagen en afgedekt, maar moet dat in een gebouw gebeuren. Volgens het provinciebestuur wordt zo het risico voor de volksgezondheid juist verkleind.

Wenselijk
CDA-gedeputeerde Hubert
Mackus vindt dat hij met zijn voorstel handelt in lijn met de gedachte achter de geitenstop. En dus niet in strijd daarmee zou handelen. "De voorgestelde afwijkingsmogelijkheid van het verbod voor duurzame en verantwoorde plannen van de gevestigde geitenhouderijen in Limburg is wenselijk", zo schrijft de gedeputeerde in zijn voorstel.

Maandag over een week moet het Limburgs Parlement - in nieuwe samenstelling - daar een besluit over nemen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen