Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Provinciebestuur kijkt naar geitenstop

Geplaatst opdonderdag 16 mei 2019 - 17:41

Het provinciebestuur wil dat geitenhouderijen onder bepaalde strikte voorwaarden toch mogen uitbreiden.

Eind vorig jaar besloot het Limburgs Parlement - in oude samenstelling - tot een geitenstop zolang de risico's voor de volksgezondheid niet duidelijk zijn. Het gaat dan met name om een al dan niet verhoogde kans op longontsteking.

Geen nieuwe geitenhouderijen
De stop wil zeggen dat er geen nieuwe
geitenhouderijen meer bij mogen komen. Ook bestaande bedrijven kunnen niet uitbreiden. De stop moet voor 20 juni worden vastgelegd in een definitieve regeling.

Soepeler
Maar het provinciebestuur stelt nu voor toch uitbreidingen in bepaalde gevallen toe te staan.
Uitgangspunt daarbij is dat sprake is van een duurzame verbetering in vergelijking met de huidige situatie. Zo moet er sprake zijn van een lagere uitstoot van ammoniak en fijnstof. Ook mag de mest van de geiten niet meer in de openlucht worden opgeslagen en afgedekt, maar moet dat in een gebouw gebeuren. Volgens het provinciebestuur wordt zo het risico voor de volksgezondheid juist verkleind.

Wenselijk
CDA-gedeputeerde Hubert
Mackus vindt dat hij met zijn voorstel handelt in lijn met de gedachte achter de geitenstop. En dus niet in strijd daarmee zou handelen. "De voorgestelde afwijkingsmogelijkheid van het verbod voor duurzame en verantwoorde plannen van de gevestigde geitenhouderijen in Limburg is wenselijk", zo schrijft de gedeputeerde in zijn voorstel.

Maandag over een week moet het Limburgs Parlement - in nieuwe samenstelling - daar een besluit over nemen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen