Overslaan en naar de inhoud gaan

Provinciebestuur kijkt naar geitenstop

Geplaatst opdonderdag 16 mei 2019 - 17:41

Het provinciebestuur wil dat geitenhouderijen onder bepaalde strikte voorwaarden toch mogen uitbreiden.

Eind vorig jaar besloot het Limburgs Parlement - in oude samenstelling - tot een geitenstop zolang de risico's voor de volksgezondheid niet duidelijk zijn. Het gaat dan met name om een al dan niet verhoogde kans op longontsteking.

Geen nieuwe geitenhouderijen
De stop wil zeggen dat er geen nieuwe
geitenhouderijen meer bij mogen komen. Ook bestaande bedrijven kunnen niet uitbreiden. De stop moet voor 20 juni worden vastgelegd in een definitieve regeling.

Soepeler
Maar het provinciebestuur stelt nu voor toch uitbreidingen in bepaalde gevallen toe te staan.
Uitgangspunt daarbij is dat sprake is van een duurzame verbetering in vergelijking met de huidige situatie. Zo moet er sprake zijn van een lagere uitstoot van ammoniak en fijnstof. Ook mag de mest van de geiten niet meer in de openlucht worden opgeslagen en afgedekt, maar moet dat in een gebouw gebeuren. Volgens het provinciebestuur wordt zo het risico voor de volksgezondheid juist verkleind.

Wenselijk
CDA-gedeputeerde Hubert
Mackus vindt dat hij met zijn voorstel handelt in lijn met de gedachte achter de geitenstop. En dus niet in strijd daarmee zou handelen. "De voorgestelde afwijkingsmogelijkheid van het verbod voor duurzame en verantwoorde plannen van de gevestigde geitenhouderijen in Limburg is wenselijk", zo schrijft de gedeputeerde in zijn voorstel.

Maandag over een week moet het Limburgs Parlement - in nieuwe samenstelling - daar een besluit over nemen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen