Overslaan en naar de inhoud gaan

Provinciebestuur houdt vast aan standpunt Duitse windmolens

Geplaatst opmaandag 7 oktober 2019 - 17:43

De stikstof-uitspraak van de Raad van State is voor de Provincie Limburg geen aanleiding om alsnog in verzet te komen tegen de bouw van vier windmolens vlak over de Duitse grens bij Herkenbosch.

Het provinciebestuur blijft bij het standpunt van een jaar geleden dat er geen provinciale belangen worden geschaad door de windmolens in de gemeente Niederkrüchten. Daarnaast zijn er volgens de provincie geen negatieve effecten.

Lees ook: Provincie heeft geen moeite met Duitse windmolens

Grensoverschrijdende milieu-effectrapportage
Een meerderheid van het Limburgs Parlement wil juist dat de provincie er 'met alle mogelijke juridische en diplomatieke middelen' bij de Duitse Kreis Viersen op aandringt om alsnog een grensoverschrijdende milieu-effectrapportage (MER) op te stellen. Daarin zou de stikstof-uitspraak moeten worden meegenomen.

'Megalomaan project'
Een motie daarover van de PVV werd vrijdag aangenomen met steun van Forum voor Democratie, SP, PvdA en Lokaal-Limburg. Volgens PVV-fractievoorzitter René Claessen is sprake van een “megalomaan project op 800 meter van de landsgrens”. Het zou funest zijn voor allerlei beschermde soorten in Nationaal Park De Meinweg.

Lees ook: Zorgen om dodelijke dierziekte vlak over grens

Geen verplichting
Gedeputeerde Andy Dritty stelt daar tegenover dat er helemaal geen verplichting is voor het opstellen van een MER. "Dat standpunt wordt en werd onderschreven door de juristen die wij hebben geraadpleegd", zo stelt Dritty. Hij heeft ook geen aanwijzing dat de stikstof-uitspraak van de Raad van State de situatie heeft veranderd. “Het gaat bovendien om Nederlands recht en niet om Duits recht.”

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen