Overslaan en naar de inhoud gaan

Provinciebestuur: 'Contact getuigen om mails te achterhalen'

Geplaatst opdonderdag 21 januari 2021 - 10:48

Het provinciebestuur geeft toe dat er contact is geweest met mogelijke getuigen en betrokkenen bij de provinciale enquête naar de integriteit van gedeputeerde Ger Koopmans (CDA).

In antwoord op schriftelijke vragen van de PvdA stelt het provinciebestuur dat het doel daarvan was om e-mails te achterhalen die een cruciale rol spelen in de kwestie.

Lees ook: Vragen over contact ambtenaren en getuigen Koopmansrel

E-mailverkeer
Volgens het provinciebestuur is tijdens het debat half december waarin besloten werd tot de provinciale enquête ook aangegeven dat gezocht zou worden naar aanvullend mailverkeer dat 'bij ons op dat moment niet bekend was'. Maar waarvan de SP zei, dat het er wel was.

Het provinciebestuur meldt dat de directie begin januari 'nieuwe aanknopingspunten en informatie aangedragen heeft gekregen' die het mogelijk maken om gerichter te zoeken naar e-mails. Die kwamen voort uit contacten met media en (voormalige) medewerkers.

Geheimhouding
Op basis daarvan heeft de directie contact gehad met de 'direct betrokken organisatorische eenheden en (oud-)medewerkers die gegeven hun (voormalige) functie de beschikking zouden kunnen hebben over het aanvullend mailverkeer waaraan is gerefereerd', aldus het provinciebestuur. Of en wat dat concreet heeft opgeleverd, wordt niet duidelijk. De vergaarde informatie is onder geheimhouding in te zien voor het Limburgs Parlement. Dat beslist uiteindelijk over openbaarmaking.

Enquêtecommissie onafhankelijk
Het provinciebestuur schrijft verder dat het zich op geen enkele manier wil bemoeien met de manier waarop het Limburgs Parlement de enquête wil aanpakken. 'Wij respecteren de rol van de voorziene enquêtecommissie als enige en onafhankelijke onderzoeker volledig', zo staat er.

Koopmansrel
De eerste provinciale parlementaire enquête in de geschiedenis heeft betrekking op het commissariaat van gedeputeerde Koopmans bij baggerbedrijf Terraq. Bij zijn aantreden in juni 2014 tot en met oktober 2017 behield hij dat commissariaat, met instemming van het Limburgs Parlement. Daarbij werd afgesproken dat hij zich niet zou bemoeien met beraadslagingen en besluitvorming over ontgrondingen. Maar in het geval van een inmiddels afgeblazen hoogwaterproject in Venlo, bestaat daarover twijfel bij een meerderheid van het Limburgs Parlement. Cruciaal daarbij is een e-mail van juli 2016 van de directeur van Terraq aan Koopmans. Daarin nam hij stelling tegen het project.

De gedeputeerde stuurde die mail 'zoals gebruikelijk' door naar de ambtelijke organisatie. Maar het is onduidelijk wat er vervolgens mee is gebeurd. In het debat in het Limburgs Parlement in december erkende Koopmans uiteindelijk dat hij die mail niet had moeten doorsturen, maar terug had moeten sturen naar de afzender. Om zo de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

Verdere invulling
Vrijdag vergadert het presidium - de vergadering van fractievoorzitters - over de parlementaire enquête. Dat is het vervolg van een overleg van twee weken geleden. Het gaat onder meer over de samenstelling van de enquêtecommissie en wie er voorzitter wordt.

Lees ook: Parlementaire enquête Koopmans pas in het najaar klaar

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen