Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie: zeker 19 miljoen naar instellingen van Vrehen

Geplaatst opdonderdag 8 april 2021 - 12:43

Bedrijven en stichtingen die vielen onder de inmiddels ontslagen IKL-directeur Herman Vrehen, hebben sinds begin 2013 in totaal zeker 19,3 miljoen euro aan subsidie, opdrachten en andere bedragen ontvangen van de provincie Limburg.

Dat blijkt uit de voorlopige inventarisatie van stukken die zijn verzameld voor het onderzoek naar de geldstromen tussen de provincie Limburg en de instellingen van de in opspraak geraakte Vrehen. Het 152 pagina's lange document werd woensdagavond laat vrijgegeven.

IKL
Het grootste deel, ruim 9 miljoen euro, maakte de provincie over naar de Stichting IKL. Ook ging er meer dan 6 miljoen euro naar de stichting Natuurrijk Limburg waar Vrehen in het bestuur zit. Verder gingen er enkele tonnen naar bedrijven waarbij Vrehen betrokken was, zoals uitzendbureau Werkbank, projectontwikkelaar Nexus en adviesbureau Imagro.

De controller van de provincie kijk in het onderzoek naar 28 bedrijven, stichtingen en instellingen waar Vrehen een vinger in de pap had. Van zeven van die instanties heeft de provincie inmiddels bedragen boven water.

Toekomst provincie
Provinciale Staten had vrijdag om zo'n overzicht gevraagd tijdens het debat over de vraag hoe het Limburgs provinciebestuur moet worden voortgezet, nadat gedeputeerden Koopmans en Mackus waren opgestapt vanwege de affaire-Vrehen. Koopmans was verantwoordelijk voor de provinciale subsidies, Mackus voor de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL).

Beide provinciebestuurders zijn van het CDA, net als Vrehen die kort nadat NRC over de dubieuze geldstromen schreef, zijn partijlidmaatschap opzegde.

Lees ook: Besluit provinciebestuur en gouverneur week opgeschoven

Salaris
Het salaris dat Vrehen zich liet uitbetalen als directeur van de landschapsstichting, zo'n 130.000 euro op jaarbasis voor een aanstelling van 0,7 fte, blijkt uit de stukken geen probleem te zijn geweest voor de provincie. Het provinciebestuur hanteert de Wet Normering Topinkomenst voor instellingen die het subsidieert, het salaris van Vrehen viel volgens de stukken binnen die norm.

Bovens wist
Uit de woensdagavond vrijgegeven stukken blijkt ook dat gouverneur Theo Bovens al lang voordat NRC het verhaal over Vrehen publiceerde, op de hoogte was van het onderzoek door de krant. Eerder beweerde de gouverneur dat hij pas later op de hoogte werd gebracht. Bovens werd hij op 16 maart bijgepraat over persvragen die NRC-journalist Joep Dohmen had gesteld. Die wilde een overzicht van de geldstromen van de provincie naar een aantal bedrijven en instellingen die, zo bleek al gauw, gerelateerd waren aan Vrehen.

Ook gedeputeerde Ger Koopmans wist toen, een week voor publicatie, al dat er journalistiek onderzoek werd gedaan naar Vrehen. De toezichthouder bij IKL, CDA-burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten, was ook voor publicatie al ingeseind dat er iets aan de hand was. Akkermans is inmiddels ook opgestapt als toezichthouder.

Lees ook: Positie burgemeester Eijsden-Margraten ter discussie

25 ordners
De woensdagavond gepubliceerde stukken zijn vrijgegeven nadat Provinciale Staten daar vrijdag in een extra Statendebat om vroeg. Behalve de digitale stukken liggen er ook nog 25 ordners met ongesorteerd documenten ter inzage op het gouvernement. Die ordners worden ook gebruikt in het onderzoek naar Vrehen, maar zijn niet openbaar omdat er privégegevens van personen in staan. Ook bevatten deze mappen bedrijfsgevoelige informatie.

Het debat over het toekomstig provinciebestuur werd vorige week na tien uur vergaderen geschorst, omdat de Statenleden om de gegevens hadden gevraagd die nu zijn vrijgegeven. Vrijdag wordt het debat hervat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen