Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie wil zonnepanelen op nieuwe gebouwen verplichten

Geplaatst opdonderdag 14 oktober 2021 - 21:33

De provincie wil dat er verplicht zonnepanelen komen op de daken van nieuwe gebouwen, zoals bedrijven, kantoren en scholen.

Het is wel aan gemeenten om dat af te dwingen.

Omgevingswet
In een mededeling aan het Limburgs Parlement laat gedeputeerde Maarten van Gaans (D66) weten dat de toekomstige Omgevingswet het mogelijk zal maken om eisen te stellen aan het duurzaam gebruiken van gebouwen. Die wet gaat naar verwachting op 1 juli 2022 in.

Vanaf die ingangsdatum krijgen gemeenten ook de mogelijkheid om zonnepanelen op daken van gebouwen te verplichten. Dat gebeurt op basis van een wijziging van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). De provincie gaat het gebruik maken daarvan stimuleren.

Juridische mogelijkheid
In december vorig jaar nam het Limburgs Parlement nog met 27 tegen 20 stemmen een motie aan van CDA-Statenlid Emma Palmen. Daarin werd het provinciebestuur gevraagd om er bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en bij de Tweede Kamer op aan te dringen om het juridisch mogelijk te maken om zonnepanelen te verplichten. Dat is er nu dus.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen