Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie wil zonnepanelen op nieuwe gebouwen verplichten

Geplaatst opdonderdag 14 oktober 2021 - 21:33

De provincie wil dat er verplicht zonnepanelen komen op de daken van nieuwe gebouwen, zoals bedrijven, kantoren en scholen.

Het is wel aan gemeenten om dat af te dwingen.

Omgevingswet
In een mededeling aan het Limburgs Parlement laat gedeputeerde Maarten van Gaans (D66) weten dat de toekomstige Omgevingswet het mogelijk zal maken om eisen te stellen aan het duurzaam gebruiken van gebouwen. Die wet gaat naar verwachting op 1 juli 2022 in.

Vanaf die ingangsdatum krijgen gemeenten ook de mogelijkheid om zonnepanelen op daken van gebouwen te verplichten. Dat gebeurt op basis van een wijziging van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). De provincie gaat het gebruik maken daarvan stimuleren.

Juridische mogelijkheid
In december vorig jaar nam het Limburgs Parlement nog met 27 tegen 20 stemmen een motie aan van CDA-Statenlid Emma Palmen. Daarin werd het provinciebestuur gevraagd om er bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en bij de Tweede Kamer op aan te dringen om het juridisch mogelijk te maken om zonnepanelen te verplichten. Dat is er nu dus.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen