Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie wil veiligheid Chemelot verbeteren

Geplaatst opdonderdag 27 juni 2019 - 16:16

De provincie wil de veiligheid op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen verbeteren door nieuwe gebouwen waar veel mensen werken, ver van de chemische fabrieken te vestigen. Het gaat dan bijvoorbeeld over kantoorgebouwen.

Omgekeerd zouden proeffabrieken en laboratoria met weinig werknemers juist wel in de buurt van die fabrieken moeten komen. Dat blijkt uit een uitgebreide brief van VVD-gedeputeerde Joost van den Akker aan het Limburgs Parlement over de veiligheid op het chemisch bedrijventerrein.

Veiligheid versnipperd
Die wordt uitgebreid tegen het licht gehouden naar aanleiding van een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) van een jaar geleden. Daarin wordt geconcludeerd dat de veiligheid op Chemelot te veel versnipperd is en moet worden aangepast aan de grote ambities op het complex.

Aanleiding voor het onderzoek waren een aantal incidenten en met name een brand bij Sabic eind december 2016. Daarbij kwam één werknemer om het leven en raakt een ander zwaargewond.

Veiligheid voorop
Gedeputeerde Joost van den Akker stelt in zijn brief dat het belang van veiligheid voorop moet staan. Zeker omdat het bedrijventerrein dicht bij woonkernen ligt en er een campus op het terrein is voor onderzoek en onderwijs op het gebied van chemie. "Voor Chemelot betekent dit dat we de bedrijfsactiviteiten en gebouwen zodanig veilig moeten inrichten dat mens en milieu voldoende beschermd zijn tegen de gevaren van een brand, een explosie , een gifwolk of anderszins. Het uitgangspunt is een zo hoog mogelijk veiligheidsniveau, dat verder gaat dan de wettelijke normen voor veiligheid", aldus Van den Akker.

Hij stelt ook dat in de toekomst incidenten en ongewone voorvallen beter geanalyseerd gaan worden om zo herhaling te voorkomen. De analyses zullen ook beter worden gedeeld met direct betrokkenen en met de verantwoordelijke bestuursorganen.

Na de zomer komt de provincie met een complete zogeheten strategische visie op de veiligheid op het Chemelot-terrein. Vervolgens zal die in praktische maatregelen worden uitgewerkt.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen