Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie wil veiligheid Chemelot verbeteren

Geplaatst opdonderdag 27 juni 2019 - 16:16

De provincie wil de veiligheid op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen verbeteren door nieuwe gebouwen waar veel mensen werken, ver van de chemische fabrieken te vestigen. Het gaat dan bijvoorbeeld over kantoorgebouwen.

Omgekeerd zouden proeffabrieken en laboratoria met weinig werknemers juist wel in de buurt van die fabrieken moeten komen. Dat blijkt uit een uitgebreide brief van VVD-gedeputeerde Joost van den Akker aan het Limburgs Parlement over de veiligheid op het chemisch bedrijventerrein.

Veiligheid versnipperd
Die wordt uitgebreid tegen het licht gehouden naar aanleiding van een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) van een jaar geleden. Daarin wordt geconcludeerd dat de veiligheid op Chemelot te veel versnipperd is en moet worden aangepast aan de grote ambities op het complex.

Aanleiding voor het onderzoek waren een aantal incidenten en met name een brand bij Sabic eind december 2016. Daarbij kwam één werknemer om het leven en raakt een ander zwaargewond.

Veiligheid voorop
Gedeputeerde Joost van den Akker stelt in zijn brief dat het belang van veiligheid voorop moet staan. Zeker omdat het bedrijventerrein dicht bij woonkernen ligt en er een campus op het terrein is voor onderzoek en onderwijs op het gebied van chemie. "Voor Chemelot betekent dit dat we de bedrijfsactiviteiten en gebouwen zodanig veilig moeten inrichten dat mens en milieu voldoende beschermd zijn tegen de gevaren van een brand, een explosie , een gifwolk of anderszins. Het uitgangspunt is een zo hoog mogelijk veiligheidsniveau, dat verder gaat dan de wettelijke normen voor veiligheid", aldus Van den Akker.

Hij stelt ook dat in de toekomst incidenten en ongewone voorvallen beter geanalyseerd gaan worden om zo herhaling te voorkomen. De analyses zullen ook beter worden gedeeld met direct betrokkenen en met de verantwoordelijke bestuursorganen.

Na de zomer komt de provincie met een complete zogeheten strategische visie op de veiligheid op het Chemelot-terrein. Vervolgens zal die in praktische maatregelen worden uitgewerkt.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen