Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie wil veiligheid Chemelot verbeteren

Geplaatst opdonderdag 27 juni 2019 - 16:16

De provincie wil de veiligheid op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen verbeteren door nieuwe gebouwen waar veel mensen werken, ver van de chemische fabrieken te vestigen. Het gaat dan bijvoorbeeld over kantoorgebouwen.

Omgekeerd zouden proeffabrieken en laboratoria met weinig werknemers juist wel in de buurt van die fabrieken moeten komen. Dat blijkt uit een uitgebreide brief van VVD-gedeputeerde Joost van den Akker aan het Limburgs Parlement over de veiligheid op het chemisch bedrijventerrein.

Veiligheid versnipperd
Die wordt uitgebreid tegen het licht gehouden naar aanleiding van een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) van een jaar geleden. Daarin wordt geconcludeerd dat de veiligheid op Chemelot te veel versnipperd is en moet worden aangepast aan de grote ambities op het complex.

Aanleiding voor het onderzoek waren een aantal incidenten en met name een brand bij Sabic eind december 2016. Daarbij kwam één werknemer om het leven en raakt een ander zwaargewond.

Veiligheid voorop
Gedeputeerde Joost van den Akker stelt in zijn brief dat het belang van veiligheid voorop moet staan. Zeker omdat het bedrijventerrein dicht bij woonkernen ligt en er een campus op het terrein is voor onderzoek en onderwijs op het gebied van chemie. "Voor Chemelot betekent dit dat we de bedrijfsactiviteiten en gebouwen zodanig veilig moeten inrichten dat mens en milieu voldoende beschermd zijn tegen de gevaren van een brand, een explosie , een gifwolk of anderszins. Het uitgangspunt is een zo hoog mogelijk veiligheidsniveau, dat verder gaat dan de wettelijke normen voor veiligheid", aldus Van den Akker.

Hij stelt ook dat in de toekomst incidenten en ongewone voorvallen beter geanalyseerd gaan worden om zo herhaling te voorkomen. De analyses zullen ook beter worden gedeeld met direct betrokkenen en met de verantwoordelijke bestuursorganen.

Na de zomer komt de provincie met een complete zogeheten strategische visie op de veiligheid op het Chemelot-terrein. Vervolgens zal die in praktische maatregelen worden uitgewerkt.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen