Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie wil veiligheid Chemelot verbeteren

Geplaatst opdonderdag 27 juni 2019 - 16:16

De provincie wil de veiligheid op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen verbeteren door nieuwe gebouwen waar veel mensen werken, ver van de chemische fabrieken te vestigen. Het gaat dan bijvoorbeeld over kantoorgebouwen.

Omgekeerd zouden proeffabrieken en laboratoria met weinig werknemers juist wel in de buurt van die fabrieken moeten komen. Dat blijkt uit een uitgebreide brief van VVD-gedeputeerde Joost van den Akker aan het Limburgs Parlement over de veiligheid op het chemisch bedrijventerrein.

Veiligheid versnipperd
Die wordt uitgebreid tegen het licht gehouden naar aanleiding van een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) van een jaar geleden. Daarin wordt geconcludeerd dat de veiligheid op Chemelot te veel versnipperd is en moet worden aangepast aan de grote ambities op het complex.

Aanleiding voor het onderzoek waren een aantal incidenten en met name een brand bij Sabic eind december 2016. Daarbij kwam één werknemer om het leven en raakt een ander zwaargewond.

Veiligheid voorop
Gedeputeerde Joost van den Akker stelt in zijn brief dat het belang van veiligheid voorop moet staan. Zeker omdat het bedrijventerrein dicht bij woonkernen ligt en er een campus op het terrein is voor onderzoek en onderwijs op het gebied van chemie. "Voor Chemelot betekent dit dat we de bedrijfsactiviteiten en gebouwen zodanig veilig moeten inrichten dat mens en milieu voldoende beschermd zijn tegen de gevaren van een brand, een explosie , een gifwolk of anderszins. Het uitgangspunt is een zo hoog mogelijk veiligheidsniveau, dat verder gaat dan de wettelijke normen voor veiligheid", aldus Van den Akker.

Hij stelt ook dat in de toekomst incidenten en ongewone voorvallen beter geanalyseerd gaan worden om zo herhaling te voorkomen. De analyses zullen ook beter worden gedeeld met direct betrokkenen en met de verantwoordelijke bestuursorganen.

Na de zomer komt de provincie met een complete zogeheten strategische visie op de veiligheid op het Chemelot-terrein. Vervolgens zal die in praktische maatregelen worden uitgewerkt.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen