Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie wil stallensloop-onderzoek in landelijk verband

Geplaatst opzaterdag 27 juni 2020 - 7:00

Een meerderheid van het Limburgs Parlement heeft in een motie nogmaals vastgelegd dat ze een onafhankelijk onderzoek wil naar de stallensloopregeling.

De motie was een initiatief van D66 en kreeg steun van CDA, VVD, GroenLinks, SP, PvdA, Lokaal-Limburg en Partij voor de Dieren. Die partijen zijn samen goed voor 32 van de 47 zetels.

Ruimte-voor-Ruimte regeling
In antwoord op schriftelijke vragen van die partijen had het provinciebestuur eerder al laten weten hun voorstel over te nemen voor een onafhankelijke evaluatie van de zogeheten Ruimte-voor-Ruimte regeling en binnen het provinciale samenwerkingsverband IPO daarvoor te pleiten.

Want de in 2002 met het Rijk afgesproken regeling is behalve in Limburg, ook in de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Utrecht uitgevoerd. In Limburg loopt ze nog tot 2023.

Lees ook: Provinciebestuur: Niks mis met stallensloopregeling

Wensen vanuit Limburg
Gedeputeerde Andy Dritty gaat maandag bij het IPO zo'n landelijk onderzoek bespreken en daarbij de wensen vanuit Limburg op tafel leggen. Het Limburgs Parlement wil in ieder geval nog zeggenschap hebben over de exacte onderzoeksvragen en opdracht. Zij heeft geen principieel bezwaar tegen een IPO-onderzoek, als er maar een onderzoek komt.

Wat is de Ruimte-voor-Ruimte regeling?
De Ruimte-voor-Ruimte regeling houdt in dat stallen worden gesloopt en dat de schadeloosstelling voor de betrokken ondernemers wordt gefinancierd uit de bouw van luxe woningen.

Maar volgens een artikel in krant De Limburger en NRC van ruim een maand geleden zouden de doelstellingen totaal niet zijn behaald. En zou er bovendien sprake zijn geweest van grootschalige grondspeculatie, het overtreden van aanbestedingsregels en hoge organisatiekosten. Het artikel leidde tot de eerder genoemde schriftelijke vragen en de roep om een onderzoek.

Provinciebestuur: 'Regeling was wel succes'
Volgens het provinciebestuur is en was de regeling juist wel een succes en heeft ze een substantiële bijdrage geleverd aan het slopen van stallen en het verlagen van het aantal dieren. De suggestie in het artikel in beide kranten dat er ook bij de uitvoering ook van alles niet in de haak zou zijn geweest, wijst het provinciebestuur categorisch af.

Lees ook: Zonneweides en stallensloop: nieuw of niet?

De regeling heeft met 341 miljoen euro tot nu toe ook een sterk positief effect (gehad) op de Limburgse economie, aldus het provinciebestuur. Het onderzoek in IPO-verband moet duidelijkheid brengen over de precieze gang van zaken in alle vijf betrokken provincies.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen