Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie wil stallensloop-onderzoek in landelijk verband

Geplaatst opzaterdag 27 juni 2020 - 7:00

Een meerderheid van het Limburgs Parlement heeft in een motie nogmaals vastgelegd dat ze een onafhankelijk onderzoek wil naar de stallensloopregeling.

De motie was een initiatief van D66 en kreeg steun van CDA, VVD, GroenLinks, SP, PvdA, Lokaal-Limburg en Partij voor de Dieren. Die partijen zijn samen goed voor 32 van de 47 zetels.

Ruimte-voor-Ruimte regeling
In antwoord op schriftelijke vragen van die partijen had het provinciebestuur eerder al laten weten hun voorstel over te nemen voor een onafhankelijke evaluatie van de zogeheten Ruimte-voor-Ruimte regeling en binnen het provinciale samenwerkingsverband IPO daarvoor te pleiten.

Want de in 2002 met het Rijk afgesproken regeling is behalve in Limburg, ook in de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Utrecht uitgevoerd. In Limburg loopt ze nog tot 2023.

Lees ook: Provinciebestuur: Niks mis met stallensloopregeling

Wensen vanuit Limburg
Gedeputeerde Andy Dritty gaat maandag bij het IPO zo'n landelijk onderzoek bespreken en daarbij de wensen vanuit Limburg op tafel leggen. Het Limburgs Parlement wil in ieder geval nog zeggenschap hebben over de exacte onderzoeksvragen en opdracht. Zij heeft geen principieel bezwaar tegen een IPO-onderzoek, als er maar een onderzoek komt.

Wat is de Ruimte-voor-Ruimte regeling?
De Ruimte-voor-Ruimte regeling houdt in dat stallen worden gesloopt en dat de schadeloosstelling voor de betrokken ondernemers wordt gefinancierd uit de bouw van luxe woningen.

Maar volgens een artikel in krant De Limburger en NRC van ruim een maand geleden zouden de doelstellingen totaal niet zijn behaald. En zou er bovendien sprake zijn geweest van grootschalige grondspeculatie, het overtreden van aanbestedingsregels en hoge organisatiekosten. Het artikel leidde tot de eerder genoemde schriftelijke vragen en de roep om een onderzoek.

Provinciebestuur: 'Regeling was wel succes'
Volgens het provinciebestuur is en was de regeling juist wel een succes en heeft ze een substantiële bijdrage geleverd aan het slopen van stallen en het verlagen van het aantal dieren. De suggestie in het artikel in beide kranten dat er ook bij de uitvoering ook van alles niet in de haak zou zijn geweest, wijst het provinciebestuur categorisch af.

Lees ook: Zonneweides en stallensloop: nieuw of niet?

De regeling heeft met 341 miljoen euro tot nu toe ook een sterk positief effect (gehad) op de Limburgse economie, aldus het provinciebestuur. Het onderzoek in IPO-verband moet duidelijkheid brengen over de precieze gang van zaken in alle vijf betrokken provincies.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen