Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie wil papierfabriek voor één euro verkopen

Geplaatst opdinsdag 22 mei 2018 - 18:22

De provincie wil het complex van Marsna Paper in Meerssen voor het symbolische bedrag van één euro overdragen aan de papierfabriek.

Ook is de provincie bereid maximaal 4,3 miljoen bij te dragen in de kosten van achterstallig onderhoud en verbetering van de brandveiligheid.

De Provincie Limburg en het bedrijf hebben daarover een overeenkomst bereikt. Die moet wel nog worden goedgekeurd door het Limburgs Parlement.

Eigenaar
De provincie is sinds 2009 de eigenaar van de grond en de gebouwen van de papierfabriek. Het kocht die voor 3,3 miljoen euro. Daarmee werd destijds een doorstart van het failliete Favini Papier mogelijk gemaakt.

Sindsdien verhuurt de provincie het complex, eerst aan Meerssen Papier, sinds april 2015 aan Marsna Paper. Dat heeft tot nu toe 2,5 miljoen euro aan huurpenningen opgeleverd.

Investering nodig
De zaak is in een stroomversnelling gekomen door een controle van de RUD, de Regionale Uitvoeringsdienst. Op basis daarvan bleek dat er een investering van 10,2 miljoen nodig was voor de aanpak van achterstallig onderhoud en voor het op peil brengen van de brandveiligheid.

Overeenkomst
Een jaartje geleden heeft Marsna Paper aangegeven die kosten niet te kunnen en ook niet te willen dragen, omdat de provincie de eigenaar is van het complex. Uiteindelijk heeft dat nu geleid tot een overeenkomst waarbij de zittende ondernemer het onroerend goed voor één euro overneemt en de noodzakelijke opknapbeurt wordt uitgevoerd; deels betaald door de provincie, deels door Marsna Paper zelf.

Jaren vooruit
Volgens het provinciebestuur kan het bedrijf daarmee weer jaren vooruit en is 'een onherroepelijke sluiting van de fabriek op korte termijn voorkomen', want de grondige renovatie moest worden uitgevoerd. Bij een sluiting van Marsna Paper zouden minimaal 50 arbeidsplaatsen verloren zijn gegaan.

De koopovereenkomst wordt volgende week vrijdag besproken in een statencommissie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen