Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie wil overheidsbank 50 miljoen lenen

Geplaatst opvrijdag 9 januari 2015 - 10:32

De provincie staat op het punt om de Nederlandse Waterschapsbank (NWB) 50 miljoen euro te lenen. Daarvoor had de bank bij het gouvernement aangeklopt.

Het provinciebestuur wil die lening verstrekken, omdat die past binnen het beleid van de laatste twee jaar om de honderden miljoenen die met de Essent-verkoop zijn verdiend meer voor Limburgse doelen in te zetten.

Mede-eigenaar
De provincie Limburg is mede-eigenaar van de NWB, met 0,03 procent van de aandelen. Ook de rest van de aandelen is volledig in overheidshanden, vooral van waterschappen. De NWB richt zich ook op diezelfde overheidsinstellingen, voor wie de bank optreedt als financier.

Hybride lening
De NWB heeft het geld nodig omdat de Europese toezichthouder met verscherpte regels voorschrijft dat het eigen vermogen van de bank groter moet. Dat kan met een zogenoemde ‘hybride lening’.

Zo’n achtergestelde lening brengt wel een hoger risico met zich mee dan een ‘normale’ lening, voor Provinciale Staten vrijdagochtend reden om kanttekeningen te plaatsen bij het plan. "Door dit soort financiële producten is ooit de bankencrisis begonnen", zegt 50Plus-Statenlid Ludo Wijnands.

Misplaatste kritiek
Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) is die kritiek misplaatst. "We hebben het hier over een overheidsbank, met een triple-A-rating. Ik kan geen enkele andere partij in de wereld bedenken die er zo sterk voor staat. De voorwaarden zijn hier top."

Koopmans wijst op de rente die de provincie jaarlijks voor de lening zal ontvangen, namelijk 3,1 procent.

De Staten nemen met die uitleg genoegen en zullen later deze maand definitief beslissen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Limburgs Parlement steunt miljoenenlening Toverland
Tienduizendste lening voor verduurzamen huis verstrekt
Provincie leent miljoenen uit
Veel animo voor duurzaamheidslening provincie
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen