Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie wil onderzoek naar inhuren van (ex-)politici

Geplaatst opvrijdag 28 juni 2019 - 15:27

De provincie Limburg gaat de Zuidelijke Rekenkamer vragen een onderzoek in te stellen naar alle benoemingen door de provincie.

De Limburgse Staten besloten hier vrijdag unaniem toe.

Twee miljoen euro
De Staten reageren daarmee op onthullingen door NRC en De Limburger. Daaruit blijkt dat de provincie Limburg meer geld uitgeeft dan alle andere provincies samen aan het inhuren van voormalige bestuurders en politici voor opdrachten en baantjes. Voor 31 mensen zou zo'n 2 miljoen euro zijn uitgetrokken voor 46 klusjes.

Geen parlementaire enquête
Het SP wilde eigenlijk een parlementaire enquête. Daarvoor was er geen meerderheid. Dat is de reden dat er nu een onderzoek wordt aangevraagd bij Zuidelijke Rekenkamer.

Open sollicitaties
De benoemingen zouden in strijd zijn met de eigen aanbestedings- en integriteitsregels. Baantjes werden exclusief toegekend, zonder dat vacatures werden opengesteld. Alle partijen in de Staten willen dat voortaan open sollicitatieprocedures worden gehanteerd.

Lees ook: Provincie wil scherpere regels voor aantrekken oud-politici

Landelijk gemiddelde
Uitgaven aan opdrachten voor oud-politici moeten binnen een jaar zijn teruggebracht richting het landelijk gemiddelde, spraken de Staten bovendien uit. De Limburgse gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) beloofde de Staten nieuw beleid rond het inhuren van (ex-)politici en bestuurders.

Motie
Drie jaar geleden hebben Provinciale Staten ook al per motie opgeroepen voortaan open en transparant te zijn bij benoemingen. Met name de oppositie in de Staten constateerde vrijdag dat deze toen aangenomen motie niet leidde tot gedragsverandering bij het college van Gedeputeerde Staten. Dat droeg bij aan het in stand houden van het slechte imago van Limburg op dit gebied, aldus de oppositie.

Ollongren
De Kamerleden Attje Kuiken (PvdA) en Nevin Özütok (GroenLinks) hebben Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vrijdag gevraagd te onderzoeken of de provincie zich gehouden heeft aan de geldende wet- en regelgeving. Ze willen dat Ollongren hierover gaat praten met gouverneur Theo Bovens. Daarnaast vragen ze de minister om nieuwe landelijke integriteitsregels voor (oud-)politici en -bestuurders.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen