Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie wil noodplan voor horeca en toerisme

Geplaatst opdonderdag 7 mei 2020 - 10:48

Het provinciebestuur dringt er bij het kabinet op aan dat er een noodplan met extra steunmaatregelen komt voor de vrijetijdssector. Het gaat dan om de horeca, verblijfs- en dagrecreatie en evenementen.

In een brief aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken stelt het provinciebestuur onder meer voor om belastingen kwijt te schelden aan toeristische ondernemers voor de periode dat ze gesloten moeten blijven.

Groot deel verdienen
'Want zij moeten hun geld voor een groot deel verdienen tussen de maanden april tot en met oktober’.

40.000 banen
Er wordt verder op gewezen dat het toerisme één van de topsectoren is in Limburg met een bijdrage van zeven procent aan het bruto regionaal product en 40.000 banen.

'En Limburg heeft een bovengemiddeld aantal horecabedrijven per inwoner', zo staat in de brief waarvan een afschrift naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Steunmaatregelen
Het provinciebestuur zegt blij te zijn dat de steunmaatregelen ook gelden voor de vrijetijdssector. Maar dat er tegelijkertijd meer nodig is om de sector een perspectief op een gezonde toekomst te bieden.

Faillissementen
Zo verwijst het provinciebestuur naar de eerste faillissementen en het snel oplopen van de ontslagen in de horeca. 'De komende weken vrezen wij dat daardoor nog meer bedrijven zullen omvallen met een groot verlies aan banen als gevolg. Wij vragen u daarom aanvullende maatregelen te treffen voor de gastvrijheidssector', zo valt te lezen in de brief aan de staatssecretaris.

Duitsland en België
Daarin wordt ook gepleit om 'goed overleg te voeren' met Duitsland en België om te voorkomen dat er in de grensregio’s een waterbedeffect optreedt als in het ene land wel nog beperkingen gelden en in het andere niet.

Uitvloeisel
De brief aan de staatssecretaris en de Tweede Kamer is een uitvloeisel van een wens van het Limburgs Parlement. Die vroeg daar twee weken geleden om, liefst samen met alle andere provincies.

Kennelijk is dat niet gelukt. Maar gedeputeerde Joost van den Akker (VVD) liet toen al verstaan dat als er onvoldoende draagvlak zou zijn voor zo’n gezamenlijke brief, de provincie Limburg dat zelf zou doen. En dat is nu dus gebeurd.

Lees ook: Limburgs Parlement wil extra steun voor horeca en toerisme

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen