Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie wil noodplan voor horeca en toerisme

Geplaatst opdonderdag 7 mei 2020 - 10:48

Het provinciebestuur dringt er bij het kabinet op aan dat er een noodplan met extra steunmaatregelen komt voor de vrijetijdssector. Het gaat dan om de horeca, verblijfs- en dagrecreatie en evenementen.

In een brief aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken stelt het provinciebestuur onder meer voor om belastingen kwijt te schelden aan toeristische ondernemers voor de periode dat ze gesloten moeten blijven.

Groot deel verdienen
'Want zij moeten hun geld voor een groot deel verdienen tussen de maanden april tot en met oktober’.

40.000 banen
Er wordt verder op gewezen dat het toerisme één van de topsectoren is in Limburg met een bijdrage van zeven procent aan het bruto regionaal product en 40.000 banen.

'En Limburg heeft een bovengemiddeld aantal horecabedrijven per inwoner', zo staat in de brief waarvan een afschrift naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Steunmaatregelen
Het provinciebestuur zegt blij te zijn dat de steunmaatregelen ook gelden voor de vrijetijdssector. Maar dat er tegelijkertijd meer nodig is om de sector een perspectief op een gezonde toekomst te bieden.

Faillissementen
Zo verwijst het provinciebestuur naar de eerste faillissementen en het snel oplopen van de ontslagen in de horeca. 'De komende weken vrezen wij dat daardoor nog meer bedrijven zullen omvallen met een groot verlies aan banen als gevolg. Wij vragen u daarom aanvullende maatregelen te treffen voor de gastvrijheidssector', zo valt te lezen in de brief aan de staatssecretaris.

Duitsland en België
Daarin wordt ook gepleit om 'goed overleg te voeren' met Duitsland en België om te voorkomen dat er in de grensregio’s een waterbedeffect optreedt als in het ene land wel nog beperkingen gelden en in het andere niet.

Uitvloeisel
De brief aan de staatssecretaris en de Tweede Kamer is een uitvloeisel van een wens van het Limburgs Parlement. Die vroeg daar twee weken geleden om, liefst samen met alle andere provincies.

Kennelijk is dat niet gelukt. Maar gedeputeerde Joost van den Akker (VVD) liet toen al verstaan dat als er onvoldoende draagvlak zou zijn voor zo’n gezamenlijke brief, de provincie Limburg dat zelf zou doen. En dat is nu dus gebeurd.

Lees ook: Limburgs Parlement wil extra steun voor horeca en toerisme

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen