Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie wil miljardeninvestering voor Limburgs spoor

Geplaatst opwoensdag 23 september 2020 - 16:32

De provincie Limburg wil dat er de komende twintig jaar bijna een miljard euro wordt uitgetrokken voor het openbaar vervoer. Zo kan er flink worden geïnvesteerd in knooppunten en infrastructuur op en rond het spoor.

Dat is de belangrijkste bevinding van de regionale uitwerking van het Toekomstbeeld OV 2040, die de drie zuidelijke provincies hebben gemaakt op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In totaal is 3,5 miljard euro nodig.

Limburg
De drie provincies hebben samen met gemeenten, het bedrijfsleven, vervoerders en onderwijsinstellingen onderzocht wat het openbaar vervoer in het zuiden de komende twee decennia nodig heeft. In Limburg moet onder meer het bestaande netwerk beter worden benut en de Maaslijn (Nijmegen-Roermond) worden geëlektrificeerd. Wat de Maaslijn betreft wordt er ook gekeken naar een spoorverdubbeling en een intercity-verbinding tussen Maastricht en Nijmegen. De provincie hoopt dat deze verbinding binnen tien jaar is gerealiseerd, zo zegt gedeputeerde Carla Brugman. Daarnaast moeten er betere grensoverschrijdende verbindingen en afspraken met Duitsland en België komen.

Investering
Ook moet op korte termijn 1 miljard euro worden geïnvesteerd, vooral in Brabant, in onder andere de knooppunten Eindhoven en Den Bosch en verschillende baanvakken rond Eindhoven. Zeeland moet zijn intercityverbindingen terugkrijgen, zodat snel en direct naar de Randstad en Brabant gereisd kan worden. Het spoornetwerk moet daarna een schaalsprong maken en dat brengt 2,5 miljard euro aan investeringen in infrastructuur met zich mee, zoals bijvoorbeeld de aanleg van extra spoor tussen Breda-Tilburg en Gent-Terneuzen.

Spoor- en OV-overleg
Het plan, dat 'OV in 2040: de zuidelijke hink-stap-sprong’ heet, is woensdagmiddag tijdens een bijeenkomst in ’s-Hertogenbosch besproken door alle partners die eraan meegewerkt hebben. De zuidelijke uitwerking van het Toekomstbeeld OV 2040 wordt op 8 oktober aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven overhandigd tijdens een landelijk spoor- en ov-overleg.

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen