Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie wil meer voedselbossen

Geplaatst opvrijdag 17 februari 2017 - 5:30

De provincie wil organisaties in Limburg stimuleren om voedselbossen aan te leggen.

Dat zijn bossen waar iedereen zelf fruit kan plukken van de bomen die er staan, bijvoorbeeld van appel- en perenbomen, kastanjebomen en klein fruit. De bossen moeten de natuur dichter bij de burger brengen.

Melderslo
Daarom brengt gedeputeerde Hubert Mackus vrijdag een werkbezoek aan enkele plekken waar al nagedacht wordt over de aanleg van voedselbossen. In Melderslo bezoekt hij de stichting Phien die al 80 hectare grond in Noord-Limburg heeft aangekocht om onder meer voedselbossen aan te planten.

Iedereen zijn eigen hectare
Woordvoerder Peter Slijpen van
Phien legt uit dat zijn stichting het grondgebruik in Nederland wil veranderen. Families zouden recht moeten krijgen op het beheren van één hectare grond. 85 procent van zo'n perceel zou beplant moeten worden als voedselbos. Hij denkt dat dit een duurzame investering in de toekomst is, komende generaties kunnen blijvend profiteren van de voedselbossen.

Lokaal initiatief
In Limburg wordt ook in de omgeving van Maastricht en in
Heijen nagedacht over de aanleg van voedselbossen. De provincie Limburg wil dat er drie tot vijf van zulke plukbossen komen. Het initiatief moet wel van onderop komen, bijvoorbeeld van dorps- en wijkraden en aan verenigingen. De provincie kan dan een stuk grond beschikbaar stellen als onderdeel van de 2400 hectare nieuwe natuur die de provincie de komende jaren wil realiseren.

Oud bos
Limburg telt momenteel één
voedselbos, in Swalmen. Maar dat is al aangelegd in 1995 en was een particulier initiatief. Het is het oudste van Nederland. De gedeputeerde hoopt dat het eerste nieuwe voedselbos binnen een jaar wordt aangelegd.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Truffel tekkel
Wilde truffel komt ook voor in Limburg
Voedselbos Baexem familie Venner
Duizenden bomen planten voor voedselbos
Tiny House kleine woning eenpersoonshuis stock
Echtse wil ecologisch park met tiny houses en voedselbos
wegrestaurant, de nieuwe keulse, venlo
Geen oplossing voor onbereikbaar wegrestaurant Venlo
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen