Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Provincie wil grenzen sluiten voor wilde zwijnen

Geplaatst opvrijdag 14 september 2018 - 17:16

De Provincie Limburg onderzoekt of ze wilde zwijnen bij de grens kunnen tegenhouden. Daarmee wil het voorkomen dat zwijnen, die mogelijk besmet zijn met de Afrikaanse varkensgriep, in Limburg terecht komen.

De besmettelijke ziekte is in België opgedoken in de provincie Luxemburg. Gedeputeerde Hubert Mackus maakt zich grote zorgen over de ziekte. "Het was al bekend dat het in Oost-Europa was opgedoken, maar dat het nu zo dicht bij huis is, is zeer verontrustend."

Drastische maatregelen
De provincie houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Mocht het nodig zijn, dan wil het drastische maatregelen nemen. "Stel dat besmette wilde zwijnen richting Limburg komen, dan moeten we de grens kunnen afsluiten. Ik weet nog niet hoe, maar dat gaan we onderzoeken", zegt de gedeputeerde.

Lastige opgave
Volgens
Mackus is het van belang dat de populatie wilde zwijnen in Limburg binnen de perken blijft. Dat is een lastige opgave, omdat het aantal fors is toegenomen. "Daarom moeten er meer mogelijkheden komen om de populatie in te dammen. Denk aan nachtkijkers voor jagers. Daarover zijn we in gesprek met het ministerie", vertelt Mackus.

Hygiëne
De gedeputeerde wil dat er meer voorlichting komt over hygiëne. "Het kan zijn dat mensen die op vakantie zijn in Oost-Europa het virus meenemen. Het kan bijvoorbeeld in eten zitten", aldus Mackus. De Afrikaanse varkensgriep is zeer besmettelijk en kan makkelijk overslaan naar varkenshouderijen. De ziekte is moeilijk te bestrijden, omdat er geen vaccin tegen bestaat. Voor mensen is het niet gevaarlijk.

Vanaf 17 september dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Bekijk alvast een voorproefje!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen