Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Provincie wil grenzen sluiten voor wilde zwijnen

Geplaatst opvrijdag 14 september 2018 - 17:16

De Provincie Limburg onderzoekt of ze wilde zwijnen bij de grens kunnen tegenhouden. Daarmee wil het voorkomen dat zwijnen, die mogelijk besmet zijn met de Afrikaanse varkensgriep, in Limburg terecht komen.

De besmettelijke ziekte is in België opgedoken in de provincie Luxemburg. Gedeputeerde Hubert Mackus maakt zich grote zorgen over de ziekte. "Het was al bekend dat het in Oost-Europa was opgedoken, maar dat het nu zo dicht bij huis is, is zeer verontrustend."

Drastische maatregelen
De provincie houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Mocht het nodig zijn, dan wil het drastische maatregelen nemen. "Stel dat besmette wilde zwijnen richting Limburg komen, dan moeten we de grens kunnen afsluiten. Ik weet nog niet hoe, maar dat gaan we onderzoeken", zegt de gedeputeerde.

Lastige opgave
Volgens
Mackus is het van belang dat de populatie wilde zwijnen in Limburg binnen de perken blijft. Dat is een lastige opgave, omdat het aantal fors is toegenomen. "Daarom moeten er meer mogelijkheden komen om de populatie in te dammen. Denk aan nachtkijkers voor jagers. Daarover zijn we in gesprek met het ministerie", vertelt Mackus.

Hygiëne
De gedeputeerde wil dat er meer voorlichting komt over hygiëne. "Het kan zijn dat mensen die op vakantie zijn in Oost-Europa het virus meenemen. Het kan bijvoorbeeld in eten zitten", aldus Mackus. De Afrikaanse varkensgriep is zeer besmettelijk en kan makkelijk overslaan naar varkenshouderijen. De ziekte is moeilijk te bestrijden, omdat er geen vaccin tegen bestaat. Voor mensen is het niet gevaarlijk.

Vanaf 17 september dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Bekijk alvast een voorproefje!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen