Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie wil grenzen sluiten voor wilde zwijnen

Geplaatst opvrijdag 14 september 2018 - 17:16

De Provincie Limburg onderzoekt of ze wilde zwijnen bij de grens kunnen tegenhouden. Daarmee wil het voorkomen dat zwijnen, die mogelijk besmet zijn met de Afrikaanse varkensgriep, in Limburg terecht komen.

De besmettelijke ziekte is in België opgedoken in de provincie Luxemburg. Gedeputeerde Hubert Mackus maakt zich grote zorgen over de ziekte. "Het was al bekend dat het in Oost-Europa was opgedoken, maar dat het nu zo dicht bij huis is, is zeer verontrustend."

Drastische maatregelen
De provincie houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Mocht het nodig zijn, dan wil het drastische maatregelen nemen. "Stel dat besmette wilde zwijnen richting Limburg komen, dan moeten we de grens kunnen afsluiten. Ik weet nog niet hoe, maar dat gaan we onderzoeken", zegt de gedeputeerde.

Lastige opgave
Volgens
Mackus is het van belang dat de populatie wilde zwijnen in Limburg binnen de perken blijft. Dat is een lastige opgave, omdat het aantal fors is toegenomen. "Daarom moeten er meer mogelijkheden komen om de populatie in te dammen. Denk aan nachtkijkers voor jagers. Daarover zijn we in gesprek met het ministerie", vertelt Mackus.

Hygiëne
De gedeputeerde wil dat er meer voorlichting komt over hygiëne. "Het kan zijn dat mensen die op vakantie zijn in Oost-Europa het virus meenemen. Het kan bijvoorbeeld in eten zitten", aldus Mackus. De Afrikaanse varkensgriep is zeer besmettelijk en kan makkelijk overslaan naar varkenshouderijen. De ziekte is moeilijk te bestrijden, omdat er geen vaccin tegen bestaat. Voor mensen is het niet gevaarlijk.

Vanaf 17 september dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Bekijk alvast een voorproefje!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen