Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie wil grenzen sluiten voor wilde zwijnen

Geplaatst opvrijdag 14 september 2018 - 17:16

De Provincie Limburg onderzoekt of ze wilde zwijnen bij de grens kunnen tegenhouden. Daarmee wil het voorkomen dat zwijnen, die mogelijk besmet zijn met de Afrikaanse varkensgriep, in Limburg terecht komen.

De besmettelijke ziekte is in België opgedoken in de provincie Luxemburg. Gedeputeerde Hubert Mackus maakt zich grote zorgen over de ziekte. "Het was al bekend dat het in Oost-Europa was opgedoken, maar dat het nu zo dicht bij huis is, is zeer verontrustend."

Drastische maatregelen
De provincie houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Mocht het nodig zijn, dan wil het drastische maatregelen nemen. "Stel dat besmette wilde zwijnen richting Limburg komen, dan moeten we de grens kunnen afsluiten. Ik weet nog niet hoe, maar dat gaan we onderzoeken", zegt de gedeputeerde.

Lastige opgave
Volgens
Mackus is het van belang dat de populatie wilde zwijnen in Limburg binnen de perken blijft. Dat is een lastige opgave, omdat het aantal fors is toegenomen. "Daarom moeten er meer mogelijkheden komen om de populatie in te dammen. Denk aan nachtkijkers voor jagers. Daarover zijn we in gesprek met het ministerie", vertelt Mackus.

Hygiëne
De gedeputeerde wil dat er meer voorlichting komt over hygiëne. "Het kan zijn dat mensen die op vakantie zijn in Oost-Europa het virus meenemen. Het kan bijvoorbeeld in eten zitten", aldus Mackus. De Afrikaanse varkensgriep is zeer besmettelijk en kan makkelijk overslaan naar varkenshouderijen. De ziekte is moeilijk te bestrijden, omdat er geen vaccin tegen bestaat. Voor mensen is het niet gevaarlijk.

Vanaf 17 september dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Bekijk alvast een voorproefje!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen