Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie wil dat gemeenten gaan betalen voor Buitenring

Geplaatst opvrijdag 12 april 2019 - 22:00

De provincie wil dat Heerlen, Kerkrade, Brunssum en Landgraaf eindelijk met het beloofde geld over de brug komen voor de Buitenring Parkstad. Het gaat nog om een bedrag van 12,7 miljoen euro.

In een brief aan de vier gemeenten en het samenwerkingsverband Stadsregio Parkstad doet PvdA-gedeputeerde Eric Geurts het vriendelijke doch dringende beroep aan de verplichting te voldoen.

Voor laatste steen
In een statencommissie voegde Geurts daaraan toe dat hij dit geregeld wil hebben voordat de laatste steen van de Buitenring is gelegd. Dat is in september. De gedeputeerde maakte ook een koppeling met de aanleg van de zogeheten Leisure Lane, de toeristische fietsroute in Parkstad. Die is 26 kilometer lang en loopt van Schinnen tot in Simpelveld. Volgens Geurts komt de aanleg daarvan in gevaar als de vier gemeenten niet met de 12,7 miljoen over de brug komen. Want dat geld is nodig om het tekort op de Leisure Lane op te vangen. "Ons mobiliteitsbudget is niet oneindig", zo zei Geurts in de statencommissie.

Eerdere afspraken
De afspraken over de bijdrage aan de Buitenring dateren uit 2013. Toen moest een fors tekort op de randweg worden opgevangen.
Het ging daarbij om een inspanningsverplichting van 22,7 miljoen euro. Inmiddels heeft de provincie dat bedrag met 10 miljoen teruggebracht tot 12,7 miljoen euro. Het geld komt uit de reserve van 15 miljoen voor de aanleg van de Buitenring. Dat geld is niet meer nodig.

Ander voorstel
Geurts vertelde in de Statencommissie de vier gemeenten ook te hebben voorgesteld het geld niet rechtstreeks uit hun begroting te halen. Maar bijvoorbeeld in de vorm van het afstaan van extra OZB-inkomsten van bedrijven als gevolg van de Buitenring of grond- en
gebiedsontwikkeling. Maar dat heeft nog steeds niet tot resultaat geleid. Tot ongenoegen van de gedeputeerde die duidelijk maakte dat zijn geduld opraakt.

In zijn brief aan de vier gemeenten en de Stadsregio Parkstad schrijft Geurts dat Buitenring en Leisure Lane van essentieel belang zijn voor de bereikbaarheid, de economische en toeristische ontwikkeling en de leefbaarheid binnen Parkstad waar alle gemeenten baat bij hebben.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen