Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie wil dat gemeenten gaan betalen voor Buitenring

Geplaatst opvrijdag 12 april 2019 - 22:00

De provincie wil dat Heerlen, Kerkrade, Brunssum en Landgraaf eindelijk met het beloofde geld over de brug komen voor de Buitenring Parkstad. Het gaat nog om een bedrag van 12,7 miljoen euro.

In een brief aan de vier gemeenten en het samenwerkingsverband Stadsregio Parkstad doet PvdA-gedeputeerde Eric Geurts het vriendelijke doch dringende beroep aan de verplichting te voldoen.

Voor laatste steen
In een statencommissie voegde Geurts daaraan toe dat hij dit geregeld wil hebben voordat de laatste steen van de Buitenring is gelegd. Dat is in september. De gedeputeerde maakte ook een koppeling met de aanleg van de zogeheten Leisure Lane, de toeristische fietsroute in Parkstad. Die is 26 kilometer lang en loopt van Schinnen tot in Simpelveld. Volgens Geurts komt de aanleg daarvan in gevaar als de vier gemeenten niet met de 12,7 miljoen over de brug komen. Want dat geld is nodig om het tekort op de Leisure Lane op te vangen. "Ons mobiliteitsbudget is niet oneindig", zo zei Geurts in de statencommissie.

Eerdere afspraken
De afspraken over de bijdrage aan de Buitenring dateren uit 2013. Toen moest een fors tekort op de randweg worden opgevangen.
Het ging daarbij om een inspanningsverplichting van 22,7 miljoen euro. Inmiddels heeft de provincie dat bedrag met 10 miljoen teruggebracht tot 12,7 miljoen euro. Het geld komt uit de reserve van 15 miljoen voor de aanleg van de Buitenring. Dat geld is niet meer nodig.

Ander voorstel
Geurts vertelde in de Statencommissie de vier gemeenten ook te hebben voorgesteld het geld niet rechtstreeks uit hun begroting te halen. Maar bijvoorbeeld in de vorm van het afstaan van extra OZB-inkomsten van bedrijven als gevolg van de Buitenring of grond- en
gebiedsontwikkeling. Maar dat heeft nog steeds niet tot resultaat geleid. Tot ongenoegen van de gedeputeerde die duidelijk maakte dat zijn geduld opraakt.

In zijn brief aan de vier gemeenten en de Stadsregio Parkstad schrijft Geurts dat Buitenring en Leisure Lane van essentieel belang zijn voor de bereikbaarheid, de economische en toeristische ontwikkeling en de leefbaarheid binnen Parkstad waar alle gemeenten baat bij hebben.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen