Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Provincie wil boer uit Kerkrade onteigenen

Geplaatst opvrijdag 19 juni 2015 - 6:05

De provincie start een onteigeningsprocedure voor gronden in Kerkrade die nodig zijn voor de aanleg van de Buitenring. De onderhandelingen lopen nog, maar hebben tot nu toe niet tot resultaat geleid.

De grond is eigendom van boer Habets. Die is bereid om mee te werken, benadrukt zijn woordvoerder Peter Erkens: "Habets is zeker geen dwarsligger." Maar de boer eist wel dat ‘op een fatsoenlijke manier’ onderhandeld wordt.

Kaalheide
Habets' bedrijf ligt aan langs de Vauputsweg, aan de rand van Kaalheide. De gevolgen van de Buitenring voor zijn boerderij zijn enorm, constateert Erkens. "Hij moet niet alleen grond afstaan voor de aanleg van die nieuwe weg, maar raakt ook percelen kwijt die de gemeente nodig heeft voor de aanleg van nieuwe natuurgebieden."

Natuur verloren
Door de aanleg van de Buitenring gaat met name in die hoek van Kerkrade natuur verloren. De provincie moet dat compenseren door elders nieuwe natuurgebieden in te richten. Daarvoor heeft zij onder meer enkele percelen nodig die de gemeente verpacht aan agrariërs, onder wie boer Habets.

Speelbal
Habets heeft volgens Erkens het gevoel dat hij door provincie en gemeente wordt gebruikt als speelbal. "Die twee partijen komen er onderling kennelijk niet uit. Dat is lastig, maar zo’n geschil moet je niet over de rug van hardwerkende ondernemers uitvechten." De discussie spitst zich toe op de vraag welke grond Habets krijgt in ruil voor de percelen die hij kwijtraakt voor de Buitenring. Hij gaat vooralsnog niet akkoord met de grond die hem is aangeboden.

'Constructief'
De provincie gaat niet in op de stand van zaken bij onderhandelingen. Zij wil alleen kwijt dat de gesprekken gaande zijn en 'constructief' verlopen. "Wij vertrouwen erop dat dat we op minnelijke wijze tot overeenstemming kunnen komen", aldus een woordvoerder. Erkens deelt dat optimisme. Ook hij verwacht een oplossing die voor Habets aanvaardbaar is, "wellicht zelfs op korte termijn."

Meer percelen
Volgens de provincie zijn er meer percelen waarover onderhandeld wordt. Eventuele onteigeningsprocedures hoeven niet te leiden tot vertraging, laat zij weten, omdat daar in de planning op voorhand rekening mee is gehouden.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Natuurschade Buitenring alvast gecompenseerd met wandelpad
virtuele_buitenring parkstad
Buitenring: woensdag uitspraak Raad van State
virtuele_buitenring parkstad
Tegenvaller van 7,5 miljoen dreigt bij Buitenring
'150 miljoen gaat verloren bij stoppen aanleg Buitenring'
Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
De verkiezingen volg je bij L1

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zendt L1 TV vijf verschillende debatten uit. Daarbij is nadrukkelijk samenwerking gezocht met maatschappelijke organisaties. De gekozen opzet van de tv-debatten maakt het mogelijk dat zowel zittende politieke partijen als nieuwe partijen kunnen meedoen.

Op de verkiezingsdag woensdag 20 maart maken we een speciale avondvullende uitzending op L1 TV vanaf 21:00 uur, met uitslagen, reacties vanuit het provinciehuis en analyses. Online kun je alles volgen bij 1Limburg.

Meer over de verkiezingen
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen