Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Provincie wil boer uit Kerkrade onteigenen

Geplaatst opvrijdag 19 juni 2015 - 6:05

De provincie start een onteigeningsprocedure voor gronden in Kerkrade die nodig zijn voor de aanleg van de Buitenring. De onderhandelingen lopen nog, maar hebben tot nu toe niet tot resultaat geleid.

De grond is eigendom van boer Habets. Die is bereid om mee te werken, benadrukt zijn woordvoerder Peter Erkens: "Habets is zeker geen dwarsligger." Maar de boer eist wel dat ‘op een fatsoenlijke manier’ onderhandeld wordt.

Kaalheide
Habets' bedrijf ligt aan langs de Vauputsweg, aan de rand van Kaalheide. De gevolgen van de Buitenring voor zijn boerderij zijn enorm, constateert Erkens. "Hij moet niet alleen grond afstaan voor de aanleg van die nieuwe weg, maar raakt ook percelen kwijt die de gemeente nodig heeft voor de aanleg van nieuwe natuurgebieden."

Natuur verloren
Door de aanleg van de Buitenring gaat met name in die hoek van Kerkrade natuur verloren. De provincie moet dat compenseren door elders nieuwe natuurgebieden in te richten. Daarvoor heeft zij onder meer enkele percelen nodig die de gemeente verpacht aan agrariërs, onder wie boer Habets.

Speelbal
Habets heeft volgens Erkens het gevoel dat hij door provincie en gemeente wordt gebruikt als speelbal. "Die twee partijen komen er onderling kennelijk niet uit. Dat is lastig, maar zo’n geschil moet je niet over de rug van hardwerkende ondernemers uitvechten." De discussie spitst zich toe op de vraag welke grond Habets krijgt in ruil voor de percelen die hij kwijtraakt voor de Buitenring. Hij gaat vooralsnog niet akkoord met de grond die hem is aangeboden.

'Constructief'
De provincie gaat niet in op de stand van zaken bij onderhandelingen. Zij wil alleen kwijt dat de gesprekken gaande zijn en 'constructief' verlopen. "Wij vertrouwen erop dat dat we op minnelijke wijze tot overeenstemming kunnen komen", aldus een woordvoerder. Erkens deelt dat optimisme. Ook hij verwacht een oplossing die voor Habets aanvaardbaar is, "wellicht zelfs op korte termijn."

Meer percelen
Volgens de provincie zijn er meer percelen waarover onderhandeld wordt. Eventuele onteigeningsprocedures hoeven niet te leiden tot vertraging, laat zij weten, omdat daar in de planning op voorhand rekening mee is gehouden.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Natuurschade Buitenring alvast gecompenseerd met wandelpad
virtuele_buitenring parkstad
Buitenring: woensdag uitspraak Raad van State
virtuele_buitenring parkstad
Tegenvaller van 7,5 miljoen dreigt bij Buitenring
'150 miljoen gaat verloren bij stoppen aanleg Buitenring'
Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen