Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie waarschuwt Meerssen voor tijdig indienen begroting

Geplaatst opdinsdag 6 oktober 2020 - 22:02

Het provinciebestuur heeft de politiek in Meerssen zwart op wit laten weten dat de gemeente onder preventief toezicht komt te staan als er voor 15 november geen sluitende begroting wordt ingediend.

"Wij doen dan ook een klemmend beroep op uw verantwoordelijkheid als gemeenteraad en college, in welke samenstelling dan ook, om tijdig een begroting vast te stellen", zo staat in een brief van het provinciebestuur. "Anders zijn wij genoodzaakt preventief toezicht in te stellen."

De brief van het provinciebestuur komt niet helemaal als een verrassing. Eind september was al duidelijk dat toezicht op de loer lag, al hield het provinciebestuur wel een slag om de arm.

Lees ook: Provinciaal toezicht ligt op de loer voor Meerssen

Geen wethouders
Preventief toezicht houdt in dat de begroting voor volgend jaar door het provinciebestuur moet worden goedgekeurd en dat tot dat moment de gemeente zelfstandig geen financiële verplichtingen mag aangaan. Meerssen zit sinds een kleine twee weken zonder wethouders. Die stapten op nadat een meerderheid van de gemeenteraad het vertrouwen in hen had opgezegd.

Verwijt
Ze kregen het verwijt te weigeren een begroting op te stellen en te hebben gedreigd met opstappen als de gemeenteraad niet zou kiezen voor een herindeling met Maastricht. De drie wethouders op hun beurt stelden dat ze geen begroting met een bezuiniging van 1,7 miljoen euro wilden opstellen omdat de gemeente dan ‘kapot bezuinigd’ zou worden. Alleen een herindeling met Maastricht zou voor lucht zorgen.

De vier partijen die de wethouders deden vertrekken - KIJK!!!, CDA, Lokaal DNA en Focus - zitten momenteel rond de tafel om te werken aan een sluitende begroting. Ze zeggen ‘alles op alles te zetten’ dat dat ook voor 15 november lukt.

Bestuurskrachtig college
Het provinciebestuur geeft de gemeenteraad ook ‘nadrukkelijk in overweging om een gezaghebbend bemiddelaar/informateur te benoemen’. Zo moet met spoed worden gekomen tot een programma met een sluitende begroting dat kan rekenen op een meerderheid. 'Net als een te werven bestuurskrachtig college’ om dit programma uit te voeren', aldus de brief.

Herindeling
Het provinciebestuur herhaalt verder zijn eerdere standpunt dat herindeling op dit moment het enige alternatief lijkt, ‘tenzij uw raad alsnog tot besluitvorming kan komen over het toekomstperspectief en een meerjarig sluitende begroting’. In zijn brief schetst het provinciebestuur ook het doemscenario dat Meerssen op 31 december nog steeds geen begroting heeft ingediend. In dat geval kan de gemeente vanaf 1 januari 2021 geen uitgaven meer doen. 'Dit heeft grote implicaties voor uw bedrijfsvoering en de uitvoering van de reguliere gemeentelijke taken', zo het provinciebestuur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen