Gedeputeerde Staten vraagt in een brief aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een bedrag tussen de 700 miljoen en een miljard euro voor de komst van de Einstein Telescoop in Zuid-Limburg.
Door de positieve uitkomst van haalbaarheidsstudies voor de bodem en impact van de telescoop is volgens Gedeputeerde Staten het moment aangebroken om voorwaarden de stellen voor het afronden van de kandidatuur.
Steun
"Dit kan alleen met een duidelijke politieke en financiële Nederlandse verbintenis, gekoppeld aan de kandidatuur van de grensregio Zuid-Limburg." De steun van het Rijk zou de basis zijn voor bredere steun van buur- en andere Europese landen.
Lees ook: Einstein Telescoop weer stap dichterbij
700 miljoen
Met de voorbereiding en bouw van de Einstein Telescoop gaat een totale Europese investering van 1,9 miljard euro gepaard. Driekwart daarvan, 1,4 miljard euro, moet door het gastland en mede-gastlanden Duitsland en België worden betaald. Nederland zou daar dan tussen de 700 miljoen euro en een miljard euro van voor zijn rekening moeten nemen, gezien de locatie van de telescoop en het onderzoekscentrum. Andere landen betalen het restant.
De Limburgse bijdrage in de kandidatuur is tot nu toe zes miljoen euro op een totaal van 39 miljoen euro.
Werkgelegenheid
Volgens de provincie geeft het vestigen van de Einstein Telescoop in de grensregio van Zuid-Limburg een forse impuls aan de werkgelegenheid en het wetenschappelijk onderzoek voor Nederland, België en Duitsland.
Lees ook: Prestigieuze Einstein Telescoop in Limburg stap naderbij
Ontstaan aarde
Limburg is, samen met Sardinië, in de race voor de prestigieuze telescoop, 's werelds grootste ondergrondse detector van zwaartekrachtgolven. De telescoop bestaat uit onder meer drie tunnels van elk tien kilometer lang die een paar honderd meter onder de grond komen te zitten. Wetenschappers denken hiermee meer te weten te komen over het ontstaan van de aarde en het heelal.
Tegen het eind van 2022 wordt definitief bekend waar de telescoop zal worden gebouwd.