Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie vraagt steun Einstein Telescoop: ruim 700 miljoen

Geplaatst opdonderdag 20 februari 2020 - 8:49

Gedeputeerde Staten vraagt in een brief aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een bedrag tussen de 700 miljoen en een miljard euro voor de komst van de Einstein Telescoop in Zuid-Limburg.

Door de positieve uitkomst van haalbaarheidsstudies voor de bodem en impact van de telescoop is volgens Gedeputeerde Staten het moment aangebroken om voorwaarden de stellen voor het afronden van de kandidatuur.

Steun
"Dit kan alleen met een duidelijke politieke en financiële Nederlandse verbintenis, gekoppeld aan de kandidatuur van de grensregio Zuid-Limburg." De steun van het Rijk zou de basis zijn voor bredere steun van buur- en andere Europese landen.

Lees ook: Einstein Telescoop weer stap dichterbij

700 miljoen
Met de voorbereiding en bouw van de Einstein Telescoop gaat een totale Europese investering van 1,9 miljard euro gepaard. Driekwart daarvan, 1,4 miljard euro, moet door het gastland en mede-gastlanden Duitsland en België worden betaald. Nederland zou daar dan tussen de 700 miljoen euro en een miljard euro van voor zijn rekening moeten nemen, gezien de locatie van de telescoop en het onderzoekscentrum. Andere landen betalen het restant.

De Limburgse bijdrage in de kandidatuur is tot nu toe zes miljoen euro op een totaal van 39 miljoen euro.

Werkgelegenheid
Volgens de provincie geeft het vestigen van de Einstein Telescoop in de grensregio van Zuid-Limburg een forse impuls aan de werkgelegenheid en het wetenschappelijk onderzoek voor Nederland, België en Duitsland.

Lees ook: Prestigieuze Einstein Telescoop in Limburg stap naderbij

Ontstaan aarde
Limburg is, samen met Sardinië, in de race voor de prestigieuze telescoop, 's werelds grootste ondergrondse detector van zwaartekrachtgolven. De telescoop bestaat uit onder meer drie tunnels van elk tien kilometer lang die een paar honderd meter onder de grond komen te zitten. Wetenschappers denken hiermee meer te weten te komen over het ontstaan van de aarde en het heelal.

Tegen het eind van 2022 wordt definitief bekend waar de telescoop zal worden gebouwd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen