Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie: voorkeur voor zonnepanelen op gebouwen

Geplaatst opwoensdag 23 oktober 2019 - 22:51

Het provinciebestuur ziet zonnepanelen het liefst op daken en gevels van gebouwen. Op die plekken hebben ze de minste invloed op de omgeving.

Het gebruik van landbouwgrond voor zonnevelden moet zoveel mogelijk worden vermeden. In waterwingebieden of Natura 2000-gebieden mogen helemaal geen zonneparken komen. Dat staat in een voorstel voor een Limburgse zonneladder van gedeputeerde Carla Brugman.

Lijstje
Daarin geeft zij in volgorde van voorkeur aan waar zij het liefst zonnepanelen ziet verschijnen. Haar lijst sluit aan bij een motie die is aangenomen door de Tweede Kamer en overgenomen door minister Eric Wiebes van Klimaat. Bij zonnepanelen op de daken en gevels van gebouwen gaat het bijvoorbeeld om winkelcentra, supermarkten, overheidsgebouwen en bedrijven.

Onbenutte terreinen
Op de tweede plaats van het voorkeurslijstje van de gedeputeerde staat het gebruik van onbenutte terreinen in bebouwd gebied. Daarbij denkt Brugman onder meer aan ongebruikte grond in kernen of op bedrijventerreinen, maar ook aan sportvoorzieningen en het overdekken van parkeerterreinen met zonnepanelen. Als goede voorbeelden worden het zonnepark Louisagroeve op bedrijventerrein Chemelot in Sittard-Geleen genoemd en het parkeerterrein van het CBS in Heerlen.

Voormalige stortplaatsen
Derde op de trede van de Limburgse zonneladder staan gronden in het buitengebied die een andere functie hebben dan landbouw of natuur. Daarbij kan het gaan om waterzuiveringsinstallaties, bermen van spoor- en autowegen en voormalige stortplaatsen zoals die van Montfort en Abdissenbosch.

Energielandschappen
Landbouwgrond moet dus zoveel mogelijk worden gevrijwaard van zonnepanelen. Wel behoren enkele grootschalige energielandschappen op dergelijke grond tot de mogelijkheden. Energielandschap Wells Meer in Bergen wordt als een goed voorbeeld genoemd.

Overgang
De zonneladder maakt deel uit van het beleid voor de overgang naar duurzame energie waaraan het provinciebestuur werkt. Daarvoor worden er regionaal afspraken gemaakt met gemeenten via zogeheten Regionale Energiestrategieën (RES). Er komt een RES voor Zuid-Limburg en een voor Noord-en Midden-Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen