Het provinciebestuur ziet zonnepanelen het liefst op daken en gevels van gebouwen. Op die plekken hebben ze de minste invloed op de omgeving.
Het gebruik van landbouwgrond voor zonnevelden moet zoveel mogelijk worden vermeden. In waterwingebieden of Natura 2000-gebieden mogen helemaal geen zonneparken komen. Dat staat in een voorstel voor een Limburgse zonneladder van gedeputeerde Carla Brugman.
Lijstje
Daarin geeft zij in volgorde van voorkeur aan waar zij het liefst zonnepanelen ziet verschijnen. Haar lijst sluit aan bij een motie die is aangenomen door de Tweede Kamer en overgenomen door minister Eric Wiebes van Klimaat. Bij zonnepanelen op de daken en gevels van gebouwen gaat het bijvoorbeeld om winkelcentra, supermarkten, overheidsgebouwen en bedrijven.
Onbenutte terreinen
Op de tweede plaats van het voorkeurslijstje van de gedeputeerde staat het gebruik van onbenutte terreinen in bebouwd gebied. Daarbij denkt Brugman onder meer aan ongebruikte grond in kernen of op bedrijventerreinen, maar ook aan sportvoorzieningen en het overdekken van parkeerterreinen met zonnepanelen. Als goede voorbeelden worden het zonnepark Louisagroeve op bedrijventerrein Chemelot in Sittard-Geleen genoemd en het parkeerterrein van het CBS in Heerlen.
Voormalige stortplaatsen
Derde op de trede van de Limburgse zonneladder staan gronden in het buitengebied die een andere functie hebben dan landbouw of natuur. Daarbij kan het gaan om waterzuiveringsinstallaties, bermen van spoor- en autowegen en voormalige stortplaatsen zoals die van Montfort en Abdissenbosch.
Energielandschappen
Landbouwgrond moet dus zoveel mogelijk worden gevrijwaard van zonnepanelen. Wel behoren enkele grootschalige energielandschappen op dergelijke grond tot de mogelijkheden. Energielandschap Wells Meer in Bergen wordt als een goed voorbeeld genoemd.
Overgang
De zonneladder maakt deel uit van het beleid voor de overgang naar duurzame energie waaraan het provinciebestuur werkt. Daarvoor worden er regionaal afspraken gemaakt met gemeenten via zogeheten Regionale Energiestrategieën (RES). Er komt een RES voor Zuid-Limburg en een voor Noord-en Midden-Limburg.