Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie: voorkeur voor zonnepanelen op gebouwen

Geplaatst opwoensdag 23 oktober 2019 - 22:51

Het provinciebestuur ziet zonnepanelen het liefst op daken en gevels van gebouwen. Op die plekken hebben ze de minste invloed op de omgeving.

Het gebruik van landbouwgrond voor zonnevelden moet zoveel mogelijk worden vermeden. In waterwingebieden of Natura 2000-gebieden mogen helemaal geen zonneparken komen. Dat staat in een voorstel voor een Limburgse zonneladder van gedeputeerde Carla Brugman.

Lijstje
Daarin geeft zij in volgorde van voorkeur aan waar zij het liefst zonnepanelen ziet verschijnen. Haar lijst sluit aan bij een motie die is aangenomen door de Tweede Kamer en overgenomen door minister Eric Wiebes van Klimaat. Bij zonnepanelen op de daken en gevels van gebouwen gaat het bijvoorbeeld om winkelcentra, supermarkten, overheidsgebouwen en bedrijven.

Onbenutte terreinen
Op de tweede plaats van het voorkeurslijstje van de gedeputeerde staat het gebruik van onbenutte terreinen in bebouwd gebied. Daarbij denkt Brugman onder meer aan ongebruikte grond in kernen of op bedrijventerreinen, maar ook aan sportvoorzieningen en het overdekken van parkeerterreinen met zonnepanelen. Als goede voorbeelden worden het zonnepark Louisagroeve op bedrijventerrein Chemelot in Sittard-Geleen genoemd en het parkeerterrein van het CBS in Heerlen.

Voormalige stortplaatsen
Derde op de trede van de Limburgse zonneladder staan gronden in het buitengebied die een andere functie hebben dan landbouw of natuur. Daarbij kan het gaan om waterzuiveringsinstallaties, bermen van spoor- en autowegen en voormalige stortplaatsen zoals die van Montfort en Abdissenbosch.

Energielandschappen
Landbouwgrond moet dus zoveel mogelijk worden gevrijwaard van zonnepanelen. Wel behoren enkele grootschalige energielandschappen op dergelijke grond tot de mogelijkheden. Energielandschap Wells Meer in Bergen wordt als een goed voorbeeld genoemd.

Overgang
De zonneladder maakt deel uit van het beleid voor de overgang naar duurzame energie waaraan het provinciebestuur werkt. Daarvoor worden er regionaal afspraken gemaakt met gemeenten via zogeheten Regionale Energiestrategieën (RES). Er komt een RES voor Zuid-Limburg en een voor Noord-en Midden-Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen