Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie verwerpt aantijgingen Meerssen Papier

Geplaatst opwoensdag 14 april 2021 - 6:04

De Provincie Limburg ontkent dat ze de afspraken met Meerssen Papier niet is nagekomen.

Het bedrijf vindt dat wel en is naar de rechter gestapt. Het spreekt van gebrek aan integriteit van de kant van het provinciebestuur. Daardoor zou er sluiting dreigen voor de papierfabriek. Volgende week donderdag dient een kort geding over de kwestie.

Lees ook: Meerssen Papier begint rechtszaak tegen provincie

Afspraken
In september 2018 nam Meerssen Papier (Marsna) zijn complex over van eigenaar Provincie Limburg voor het symbolische bedrag van één euro. Daarbij werd afgesproken dat de provincie nog maximaal 4,3 miljoen euro zou bijdragen aan de noodzakelijke investeringen in achterstallig onderhoud en verbetering van de brandveiligheid. De kosten daarvan bedragen in totaal ruim 10 miljoen euro.

Volgens Meerssen Papier is ook overeengekomen dat het provinciebestuur zelf verantwoordelijk zou blijven voor toezicht en handhaving. En niet opnieuw de Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg (RUD). Maar dat is nu wel weer het geval en de RUD heeft inmiddels laten weten het voornemen te hebben om dwangsommen op te leggen, zo zegt het bedrijf.

Mandaat
De provincie stelt dat die afspraak over de RUD in 2018 niet is gemaakt. Ze heeft de RUD mandaat gegeven, waardoor zij in naam van het provinciebestuur een besluit kan nemen. In een mededeling aan het Limburgs Parlement - die een week geleden is opgesteld - schrijft het inmiddels opgestapte provinciebestuur dat het in de praktijk geen verschil maakt.

"Of een besluit nu door gedeputeerde staten 'zelf' of in mandaat namens gedeputeerde staten wordt genomen, in beide gevallen betreft het een besluit van ons college. De RUD voert namens de provincie taken uit waarvoor wij bevoegd gezag zijn", zo staat er. Het provinciebestuur heeft dan ook ingestemd met de recente stap van de RUD.

'Langzaam herstel'
Wat de benodigde maatregelen betreft bij Meerssen Papier stelt het provinciebestuur dat ‘het herstel langzaam verloopt’. Al zijn wel de meest noodzakelijke herstelmaatregelen uitgevoerd om de veiligheid van de werknemers en de omgeving te kunnen borgen. Grootste knelpunt is het rioleringsstelsel waar water uit het productieproces doorheen gaat. Dat lekt zodanig dat het tot onaanvaardbare bodemvervuiling kan leiden, aldus provinciebestuur en RUD.

Riool
Daarom zou het riool moeten worden aangepakt. Meerssen Papier stelt zich op het standpunt dat bij de koop van het bedrijf in 2018 afspraken zijn gemaakt over het herstel van een deel van het rioolstelsel. En dat het bedrijf daarom niet kan worden verplicht ook de andere delen voor eigen risico en rekening te herstellen. Het bedrijf zou dat ook financieel niet aankunnen.

Maar volgens het provinciebestuur heeft het bedrijf het complex in de toenmalige staat gekocht. "Met andere woorden: het risico van de staat van de panden (inclusief riolering) is volledig voor de koper", zo is de mening van de provincie.

Rechtszaak
De rechter moet nu dus een knoop doorhakken. De provincie laat wel nog weten ook de komende periode 'op constructieve wijze te blijven werken aan het komen tot een oplossing. Ondanks het feit dat er sprake is van een situatie van tegengestelde belangen van Marsna en de Provincie'.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen