Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie verplaatst dassenkoppel Roermond

Geplaatst opvrijdag 12 februari 2021 - 21:28

De provincie Limburg gaat twee dassen die verbleven in 't Ham bij de tv-toren in Roermond naar een nieuwe plek brengen. De dieren worden verplaatst ondanks protest van natuurbeschermers. Volgens de provincie is de locatie bij de tv-toren niet geschikt voor een dassenfamilie.

De dassenburcht moet wijken voor de bouw van woningen.

Gevangen
In de burcht woonde een dassenkoppel. Het mannetje is al gevangen. Hij zit een in natuurhulpcentrum en maakt het volgens de provincie goed. Het vrouwtje zit nu nog in de burcht in Roermond. Experts houden haar welzijn goed in de gaten, meldt de provincie.

Lees ook: Vangen van dassenkoppel doet natuurbeschermers verdriet

Nieuwe burcht en genoeg voedsel
Als ook het vrouwtje, die mogelijk drachtig is, gevangen is, wordt het koppel uitgezet in de omgeving van Vlodrop. Daar is een kunstburcht voor de dieren klaargemaakt met meerdere kamers en pijpen. Ook is er het hele jaar voedsel te vinden in het gebied. In het begin worden de dassen nog wel bijgevoerd.

Niet geschikt
Het gebied bij de tv-toren is stedelijk en daar is niet genoeg voedsel beschikbaar. Op camerabeelden is dan ook te zien dat de dassen bij flatgebouwen in de omgeving naar eten zoeken. Dan lopen ze het risico door verkeer aangereden te worden.

Kamervragen
Tweede Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) uit Heer stelde vrijdag vragen over het verplaatsen van de dieren aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hij wilde onder meer weten of de minister bereid is met de provincie Limburg in gesprek te gaan om 'uit te zoeken hoe het kan dat er nergens zoveel dassenburchten worden vernietigd als in Limburg'. Ook vroeg hij op welke gronden de provincie de ontheffing heeft verleend om de dassen te vangen en verplaatsen.

Fataal
Dinsdag oordeelde de rechter tijdens een kort geding dat de twee dassen gevangen en overgeplaatst mogen worden. Stichting Das&Boom had dat kort geding aangespannen tegen de provincie. De provincie had eerder een ontheffing voor het vangen verleend aan Mulleners Vastgoed uit Echt en het ontwerp- en adviesbureau Kragten uit Herten. Zij willen op de plek van de dassenburcht woningen bouwen en de dieren zullen daarvoor moeten wijken. Natuurbeschermers zijn verdrietig en boos over het vangen van een dassenkoppel. De dassen hartje winter vangen en overplaatsen kan de dieren fataal worden, zeggen ze.

Lees ook: Einde nabij Roermondse dassen, vrouwtje moederziel alleen

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen