Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie: veel meer wasberen in Limburg dan gedacht

Geplaatst opdonderdag 4 oktober 2018 - 15:41

Limburg telt momenteel zeker 50 tot 100 wasberen.

Daarmee is de populatie van deze roofdiertjes groter en wijder verbreid dan eerder gedacht.

'Afschot enige optie'
Volgens het provinciebestuur is afschieten dan ook de enige mogelijkheid om de populatie uit Limburg te verwijderen en te voorkomen dat de dieren zich hier permanent vestigen.

Bedreiging
In het antwoord op schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren (PvdD) stelt het provinciebestuur dat wasberen een bedreiging vormen voor kwetsbare (vogel)soorten in natuurgebieden en in stedelijk gebied voor overlast zorgen.

Gulzigaards, mét wormen
"Het zijn wilde dieren die op zoek gaan naar alles wat eetbaar is", aldus het provinciebestuur. Dat zegt verder dat wasberen drager zijn van de wasbeer-rondworm die voor de mens zeer schadelijk kan zijn.

De drie wasberen in het filmpje werden deze zomer gezien in de buurt van Eijsden

Vangen niet afdoende
De PvdD verzet zich tegen het afschieten van wasberen en pleit voor het vangen en opvangen van de dieren. Maar het provinciebestuur vindt dat onvoldoende om het snel groeiende aantal wasberen in Limburg een halt toe te roepen.

EU: uitroeien
Het wijst verder op Europese regelgeving. Op basis daarvan is de wasbeer niet beschermd. Sterker nog, als een soort als de wasbeer zich ergens definitief dreigt te vestigen, dan 'moeten uitroeiingsmaatregelen worden genomen', zo staat in het antwoord op de vragen van de PvdD.

Incidenten
Een kleine maand geleden doken één of meer wasberen op in Maastricht. Zo werd een vrouw gebeten toen ze haar konijn uit de bek van een wasbeer wilde redden.

Lees ook: Agressieve wasbeer gevangen na doden konijn

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen