Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie: veel meer wasberen in Limburg dan gedacht

Geplaatst opdonderdag 4 oktober 2018 - 15:41

Limburg telt momenteel zeker 50 tot 100 wasberen.

Daarmee is de populatie van deze roofdiertjes groter en wijder verbreid dan eerder gedacht.

'Afschot enige optie'
Volgens het provinciebestuur is afschieten dan ook de enige mogelijkheid om de populatie uit Limburg te verwijderen en te voorkomen dat de dieren zich hier permanent vestigen.

Bedreiging
In het antwoord op schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren (PvdD) stelt het provinciebestuur dat wasberen een bedreiging vormen voor kwetsbare (vogel)soorten in natuurgebieden en in stedelijk gebied voor overlast zorgen.

Gulzigaards, mét wormen
"Het zijn wilde dieren die op zoek gaan naar alles wat eetbaar is", aldus het provinciebestuur. Dat zegt verder dat wasberen drager zijn van de wasbeer-rondworm die voor de mens zeer schadelijk kan zijn.

De drie wasberen in het filmpje werden deze zomer gezien in de buurt van Eijsden

Vangen niet afdoende
De PvdD verzet zich tegen het afschieten van wasberen en pleit voor het vangen en opvangen van de dieren. Maar het provinciebestuur vindt dat onvoldoende om het snel groeiende aantal wasberen in Limburg een halt toe te roepen.

EU: uitroeien
Het wijst verder op Europese regelgeving. Op basis daarvan is de wasbeer niet beschermd. Sterker nog, als een soort als de wasbeer zich ergens definitief dreigt te vestigen, dan 'moeten uitroeiingsmaatregelen worden genomen', zo staat in het antwoord op de vragen van de PvdD.

Incidenten
Een kleine maand geleden doken één of meer wasberen op in Maastricht. Zo werd een vrouw gebeten toen ze haar konijn uit de bek van een wasbeer wilde redden.

Lees ook: Agressieve wasbeer gevangen na doden konijn

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen