Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie trekt vergoedingen voor stagiairs gelijk

Geplaatst opvrijdag 31 januari 2020 - 16:57

Stagiaires bij de provincie Limburg krijgen vanaf 1 januari hetzelfde betaald, ongeacht hun opleiding.

Daarmee breekt het provinciebestuur met het tot nu toe gevoerde beleid.

454 euro
Uit het antwoord op schriftelijke vragen van PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers blijkt dat alle stagiaires voortaan een onkostenvergoeding krijgen van 454 euro per maand bij een voltijds-stage van vijf dagen per week.

Verschil
Vóór 1 januari kregen alleen stagiaires die een hbo- of universitaire opleiding volgen dat bedrag. Studenten uit het middelbaar beroepsonderwijs ontvingen 341 euro, 113 euro minder. Maar het provinciebestuur is nu van mening dat er geen onderscheid moet worden gemaakt in de hoogte van de stagevergoedingen. Daarmee wordt het beleid van het Rijk gevolgd om vanaf 1 januari iedere stagiair hetzelfde te betalen.

Niet uit te leggen
Het provinciebestuur erkent dat het eerdere verschil niet goed is uit te leggen. "Stagiaires bevinden zich in een praktijk-leersituatie en krijgen daarbij de taken die passen bij hun opleiding. Daarbij behoren niet de verantwoordelijkheden en bevoegdheden zoals in een werksituatie", zo schrijft het provinciebestuur aan de PvdA.

Niet op Rijksniveau
Volgens hen ligt een stagevergoeding dan ook op een heel ander niveau dan een salaris. Het provinciebestuur voelt er wel niks voor om de stagevergoeding van 454 euro op te trekken naar het niveau van het Rijk. Daar gaat het om 628 euro. Dat bedrag vindt het provinciebestuur onevenredig hoog in vergelijking met stagevergoedingen die bedrijven en andere sectoren hanteren.

Concurrentie
Het zou daarmee een oneerlijke concurrentiepositie in de regio creëren en daarmee bedrijven duperen die stagiaires juist hard nodig hebben om nieuwe instroom voor de toekomst op te leiden. "Bovendien willen we voorkomen dat studenten voor een stage bij de provincie kiezen vanwege de hoogte van de vergoeding”, aldus het provinciebestuur.

Terugwerkende kracht
Overigens krijgen mbo-‘ers die al stage lopen bij de provincie met terugwerkende kracht 454 euro per maand uitgekeerd vanaf het begin van hun stage.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen