Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie trekt vergoedingen voor stagiairs gelijk

Geplaatst opvrijdag 31 januari 2020 - 16:57

Stagiaires bij de provincie Limburg krijgen vanaf 1 januari hetzelfde betaald, ongeacht hun opleiding.

Daarmee breekt het provinciebestuur met het tot nu toe gevoerde beleid.

454 euro
Uit het antwoord op schriftelijke vragen van PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers blijkt dat alle stagiaires voortaan een onkostenvergoeding krijgen van 454 euro per maand bij een voltijds-stage van vijf dagen per week.

Verschil
Vóór 1 januari kregen alleen stagiaires die een hbo- of universitaire opleiding volgen dat bedrag. Studenten uit het middelbaar beroepsonderwijs ontvingen 341 euro, 113 euro minder. Maar het provinciebestuur is nu van mening dat er geen onderscheid moet worden gemaakt in de hoogte van de stagevergoedingen. Daarmee wordt het beleid van het Rijk gevolgd om vanaf 1 januari iedere stagiair hetzelfde te betalen.

Niet uit te leggen
Het provinciebestuur erkent dat het eerdere verschil niet goed is uit te leggen. "Stagiaires bevinden zich in een praktijk-leersituatie en krijgen daarbij de taken die passen bij hun opleiding. Daarbij behoren niet de verantwoordelijkheden en bevoegdheden zoals in een werksituatie", zo schrijft het provinciebestuur aan de PvdA.

Niet op Rijksniveau
Volgens hen ligt een stagevergoeding dan ook op een heel ander niveau dan een salaris. Het provinciebestuur voelt er wel niks voor om de stagevergoeding van 454 euro op te trekken naar het niveau van het Rijk. Daar gaat het om 628 euro. Dat bedrag vindt het provinciebestuur onevenredig hoog in vergelijking met stagevergoedingen die bedrijven en andere sectoren hanteren.

Concurrentie
Het zou daarmee een oneerlijke concurrentiepositie in de regio creëren en daarmee bedrijven duperen die stagiaires juist hard nodig hebben om nieuwe instroom voor de toekomst op te leiden. "Bovendien willen we voorkomen dat studenten voor een stage bij de provincie kiezen vanwege de hoogte van de vergoeding”, aldus het provinciebestuur.

Terugwerkende kracht
Overigens krijgen mbo-‘ers die al stage lopen bij de provincie met terugwerkende kracht 454 euro per maand uitgekeerd vanaf het begin van hun stage.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen