Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie trekt vergoedingen voor stagiairs gelijk

Geplaatst opvrijdag 31 januari 2020 - 16:57

Stagiaires bij de provincie Limburg krijgen vanaf 1 januari hetzelfde betaald, ongeacht hun opleiding.

Daarmee breekt het provinciebestuur met het tot nu toe gevoerde beleid.

454 euro
Uit het antwoord op schriftelijke vragen van PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers blijkt dat alle stagiaires voortaan een onkostenvergoeding krijgen van 454 euro per maand bij een voltijds-stage van vijf dagen per week.

Verschil
Vóór 1 januari kregen alleen stagiaires die een hbo- of universitaire opleiding volgen dat bedrag. Studenten uit het middelbaar beroepsonderwijs ontvingen 341 euro, 113 euro minder. Maar het provinciebestuur is nu van mening dat er geen onderscheid moet worden gemaakt in de hoogte van de stagevergoedingen. Daarmee wordt het beleid van het Rijk gevolgd om vanaf 1 januari iedere stagiair hetzelfde te betalen.

Niet uit te leggen
Het provinciebestuur erkent dat het eerdere verschil niet goed is uit te leggen. "Stagiaires bevinden zich in een praktijk-leersituatie en krijgen daarbij de taken die passen bij hun opleiding. Daarbij behoren niet de verantwoordelijkheden en bevoegdheden zoals in een werksituatie", zo schrijft het provinciebestuur aan de PvdA.

Niet op Rijksniveau
Volgens hen ligt een stagevergoeding dan ook op een heel ander niveau dan een salaris. Het provinciebestuur voelt er wel niks voor om de stagevergoeding van 454 euro op te trekken naar het niveau van het Rijk. Daar gaat het om 628 euro. Dat bedrag vindt het provinciebestuur onevenredig hoog in vergelijking met stagevergoedingen die bedrijven en andere sectoren hanteren.

Concurrentie
Het zou daarmee een oneerlijke concurrentiepositie in de regio creëren en daarmee bedrijven duperen die stagiaires juist hard nodig hebben om nieuwe instroom voor de toekomst op te leiden. "Bovendien willen we voorkomen dat studenten voor een stage bij de provincie kiezen vanwege de hoogte van de vergoeding”, aldus het provinciebestuur.

Terugwerkende kracht
Overigens krijgen mbo-‘ers die al stage lopen bij de provincie met terugwerkende kracht 454 euro per maand uitgekeerd vanaf het begin van hun stage.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen