Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie trekt tonnen uit voor 'grote kansen' waterstof

Geplaatst opvrijdag 8 mei 2020 - 22:09

Het provinciebestuur wil een half miljoen euro uittrekken om initiatieven op het gebied van waterstof te ondersteunen.

Het denkt dat waterstof grote kansen biedt voor 'Limburg als schakel tussen Nederland, België en Duitsland; , zo blijkt uit de Limburgse waterstofagenda.

Industrie
De half miljoen euro is onder meer bestemd voor twee projecten om waterstof kleinschalig toe te passen in de industrie, voor twee waterstofpompstations en voor het ondersteunen van twee studies naar innovatie. Op de wat langere termijn denkt het provinciebestuur dat Limburg fors kan profiteren van het feit dat Duitsland en met name de aangrenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen stevig wil inzetten op waterstof.

Geleen
"Een hoofdinfrastructuur vanuit de havens van Rotterdam en Antwerpen via Geleen als draaischijf naar Duitsland biedt een enorme kans om de concurrentiepositie van Limburg te versterken", zo staat in nota. Momenteel lopen er gesprekken over een publiek-private samenwerking tussen het Havenbedrijf Rotterdam, de Gasunie, industrieterrein Chemelot en de provincie over het aanleggen van een nieuw stelsel aan pijpleidingen vanaf de haven van Rotterdam naar het Ruhrgebied via Limburg.

Chemelot
"Aansluiting op een waterstofinfrastructuur biedt Chemelot de mogelijkheid te ademen met het gebruik en de productie van waterstof", aldus de nota die is opgesteld onder verantwoordelijkheid van gedeputeerde Ruud Burlet (Forum voor Democratie). Er wordt ook gesteld dat waterstof al tientallen jaren een centrale rol speelt op Chemelot, bijvoorbeeld bijOCI Nitrogen dat bij de top hoort wat betreft productie en gebruik van waterstof. OCI Nitrogen is producent van ammoniak, kunstmest en melamine.

Energie
Waterstof wordt door het provinciebestuur als belangrijke nieuwe energiebron gezien die de afspraken uit het Klimaatakkoord over het fors terugdringen van de CO2 uitstoot flink mee kan helpen realiseren. In tegenstelling tot aardgas komt bij het verbranden van waterstof geen CO2 vrij.

Huishoudelijk gebruik
Op de wat langere termijn zou het ook zeer geschikt kunnen zijn om aardgas bij huishoudens te vervangen, zo denkt het provinciebestuur. De huidige gasleidingen zouden er dan voor gebruik kunnen worden, zo stelt het zich dan voor.

Maar het provinciebestuur erkent ook dat het nog lang niet zo ver is. Want er zijn momenteel nog stevige beperkingen. Zoals de hoge prijs, de beschikbaarheid en de leveringszekerheid.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen