Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie trekt tonnen uit voor 'grote kansen' waterstof

Geplaatst opvrijdag 8 mei 2020 - 22:09

Het provinciebestuur wil een half miljoen euro uittrekken om initiatieven op het gebied van waterstof te ondersteunen.

Het denkt dat waterstof grote kansen biedt voor 'Limburg als schakel tussen Nederland, België en Duitsland; , zo blijkt uit de Limburgse waterstofagenda.

Industrie
De half miljoen euro is onder meer bestemd voor twee projecten om waterstof kleinschalig toe te passen in de industrie, voor twee waterstofpompstations en voor het ondersteunen van twee studies naar innovatie. Op de wat langere termijn denkt het provinciebestuur dat Limburg fors kan profiteren van het feit dat Duitsland en met name de aangrenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen stevig wil inzetten op waterstof.

Geleen
"Een hoofdinfrastructuur vanuit de havens van Rotterdam en Antwerpen via Geleen als draaischijf naar Duitsland biedt een enorme kans om de concurrentiepositie van Limburg te versterken", zo staat in nota. Momenteel lopen er gesprekken over een publiek-private samenwerking tussen het Havenbedrijf Rotterdam, de Gasunie, industrieterrein Chemelot en de provincie over het aanleggen van een nieuw stelsel aan pijpleidingen vanaf de haven van Rotterdam naar het Ruhrgebied via Limburg.

Chemelot
"Aansluiting op een waterstofinfrastructuur biedt Chemelot de mogelijkheid te ademen met het gebruik en de productie van waterstof", aldus de nota die is opgesteld onder verantwoordelijkheid van gedeputeerde Ruud Burlet (Forum voor Democratie). Er wordt ook gesteld dat waterstof al tientallen jaren een centrale rol speelt op Chemelot, bijvoorbeeld bijOCI Nitrogen dat bij de top hoort wat betreft productie en gebruik van waterstof. OCI Nitrogen is producent van ammoniak, kunstmest en melamine.

Energie
Waterstof wordt door het provinciebestuur als belangrijke nieuwe energiebron gezien die de afspraken uit het Klimaatakkoord over het fors terugdringen van de CO2 uitstoot flink mee kan helpen realiseren. In tegenstelling tot aardgas komt bij het verbranden van waterstof geen CO2 vrij.

Huishoudelijk gebruik
Op de wat langere termijn zou het ook zeer geschikt kunnen zijn om aardgas bij huishoudens te vervangen, zo denkt het provinciebestuur. De huidige gasleidingen zouden er dan voor gebruik kunnen worden, zo stelt het zich dan voor.

Maar het provinciebestuur erkent ook dat het nog lang niet zo ver is. Want er zijn momenteel nog stevige beperkingen. Zoals de hoge prijs, de beschikbaarheid en de leveringszekerheid.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen